La Blaj, Marșul pentru Viață din acest an a reunit circa 400 de participanți

În municipiul Blaj, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a desfășurat Marșul pentru viață, duminică, 27 martie, începând cu ora 17. Cei aproximativ 400 de participanți la acest eveniment au mărșăluit pentru dreptul la viață al copilului nenăscut, pentru mame și pruncii lor.

Traseul marșului a fost unul bine ales, în sensul în care a presupus traversarea întregului oraș, prin centru, de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din apropierea Colegiului Național „Inochentie Micu Clain”, până la Biserica „Sfânta Maria” din zona Gării. Evenimentul s-a bucurat de o prezență frumoasă, atât din punct de vedere numeric, cât și în ceea ce privește calitatea și entuziasmul participanților. Aceștia au purtat zeci de pancarte confecționate de elevi ai școlilor din Blaj și din împrejurimi, în urma derulării în luna martie a Proiectului educativ „Miracolul vieții – unicitate, iubire și frumusețe”. Roade al muncii acestor copii și tineri entuziaști au fost și sutele de desene și eseuri pe această temă, lucrări care au fost afișate în pronaosul bisericii la care s-a finalizat marșul, spre a fi admirate și lecturate de publicul larg.

După încheierea marșului propriu-zis, s-a desfășurat, în biserica „Sfânta Maria”, un program de informare și de promovare a valorilor care au făcut obiectul marșului pentru viață, precum și un scurt moment artistic. Acest program a fost alcătuit din vizionarea câtorva filmulețe care au prezentat diferite aspecte legate de dreptul la viață al copilului nenăscut, indiferent de stadiul de dezvoltare al fătului, de starea lui de sănătate sau de condițiile de viață ale mamei. De asemenea, s-a prezentat perspectiva adopției, precum și povestea de viață a unor oameni care și-au asumat creșterea și îngrijirea unor copii abandonați. Totodată, dreptul la viață al copiilor a fost remarcat prin filmul „Give me shelter”, prin reliefarea sprijinului acordat unei adolescente care este găzduită într-o casă de sprijin pentru tinerele viitoare mame pentru depășirea problemelor prin care trece.

Reușita acestui eveniment a fost întregită de un scurt program artistic realizat în cinstea mamelor și în cinstea Maicii Domnului, Mama noastră a tuturor, de un grup de elevi de la Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” din municipiul Blaj, pregătiți de doamna Alexandra Băcilă. Astfel, doamna profesoară și cântăreață de muzică populară Alexandra Băcilă a încântat auditoriul cu un cântec pentru mama și o priceasnă în cinstea Maicii Sfinte. Același lucru l-a făcut și eleva Daria Costea, un artist în devenire.

La final, părintele protopop Ovidiu Pop le-a mulțumit tuturor pentru implicare și participare și i-a invitat pe toți să reflecteze atent asupra tuturor celor prezentate. Tuturor elevilor implicați li s-au oferit  cărți duhovnicești. Întreaga activitate „pentru viață”, desfășurată la Blaj pe data de 27 martie, a fost o reușită mai ales prin impactul pozitiv asupra participanților, dar și asupra altor cetățeni ai orașului, care au urmărit de pe margine desfășurarea marșului.

 

Pr. Ştefan Cătăuţă

Share