La Târgu Mureș, a avut loc conferința pastoral-misionară de toamnă

La data de 5 noiembrie a.c., în municipiul Târgu Mureș, s-a desfășurat conferința pastoral-misionară de toamnă, la care au luat parte clericii din județul Mureș. Întrunirea a fost prezidată de către Părintele Arhiepiscop Irineu, lucrările desfășurându-se la Casa de Cultură „Mihai Eminescu”.

Marți, 5 noiembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în mijlocul clericilor din cele cinci protopopiate ale județului Mureș, cu ocazia conferinței pastoral-misionare de toamnă. Întrunirea preoților din protoieriile Târgu Mureș, Luduș, Reghin, Sighișoara și Târnăveni a avut un caracter solemn, desfășurându-se sub auspiciile bicentenarului nașterii lui Avram Iancu. Ca un omagiu adus ilustrului revoluționar român, Parlamentul României a declarat anul 2024 ca fiind „Anul Avram Iancu”. De asemenea, în urmă cu opt ani, la 17 noiembrie 2016, cel supranumit „crăișorul munților” a fost recunoscut în mod oficial erou al națiunii române.

Conferința s-a desfășurat începând cu ora 10.00, la Casa de Cultură „Mihai Eminescu” din Târgu Mureș, fiind prezidată de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu. În cadrul evenimentului, Întâistătătorul Eparhiei noastre a susținut o prelegere despre viața și activitatea celui supranumit „crăișorului munților”, punctând faptul că întrunirea a fost dedicată personalității marelui erou al națiunii române. La finalul conferinței, membrii Grupului coral „Cantores Domini” al Eparhiei Alba Iuliei, dirijat de părintele diac. Cosmin Baciu, au interpretat un buchet de cântece patriotice închinate lui Avram Iancu, de la a cărui naștere s-au împlinit în acest an două secole.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Arhipăstorul nostru a spus: „Avram Iancu, craiul munţilor, a luptat pentru o cauză dreaptă, repurtând măreţe victorii asupra duşmanului asupritor. Mitul acestuia a căpătat strălucire şi datorită destinului său tragic identificat cu însuşi destinul poporului său, trădat în aspiraţiile lui de libertate. Refuzând profiturile personale, oferite de Curtea imperială din Viena, el a preferat condiţia de Prometeu înlănţuit. A procedat astfel ca să nu trădeze idealul naţional pentru care revoluţionarii paşoptişti au făcut atâtea sacrificii. Genialul comandant militar s-a contopit afectiv cu doleanţele românilor transilvăneni, până la a-şi jertfi propriile interese. Aceştia i-au glorificat virtuţile şi faptele de arme în nenumărate imnuri şi legende, larg răspândite în întreaga ţară. Personalitatea excepţională a lui Avram Iancu este cântată şi povestită, de-a lungul timpului, ca o baladă. Doar domnitorii Sfântul Ştefan cel Mare şi Alexandru-Ioan Cuza au mai trezit un ecou atât de puternic în tradiţia populară”.

Share