La Târnăveni s-a desfășurat Parada Portului Popular, ediția a II-a

În data de 15 mai a.c., în municipiul Târnăveni s-a desfășurat a doua ediție a Paradei Portului Popular. Evenimentul, organizat de Protopopiatul Târnăveni, în colaborare cu Primăria Municipiului și Ansamblul „Junii Târnavei”, a marcat Ziua Națională a Portului Tradițional.

Duminică, 15 mai 2022, la Târnăveni, a fost marcată Ziua Națională a Portului Tradițional. În această zi, firele văzute sau nevăzute care ne leagă de bunii și străbunii noștri care ne-au lăsat moștenire istoria, tradițiile și portul popular, au fost, parcă, mai puternice decât oricând. Zeci de participanți la Parada portului popular, ediția a II-a, au animat străzile orașului, dând viață și culoare fiecărei clipe, purtând cu dragoste și mândrie costumele populare românești, cinstind, astfel, comorile lăsate de cei dragi ai noștri.

Parada s-a desfășurat pe traseul: biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” – biserica „Sfânta Treime”, unde, uniți într-un singur glas, am cântat „Hristos a înviat” – biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, participanții bucurându-se, pe tot parcursul defilării, de aprecierea publicului venit să ia parte la eveniment. În fața bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” s-a expus semnificația acestei zile speciale, s-a prezentat costumul popular românesc și a avut loc un spectacol folcloric, unde artiștii locali și-au dat mâna pentru a promova cântul și dansul ardelenesc. La final, toată suflarea adunată în fața bisericii a cântat cu bucurie „Nu uita că ești român”, iar apoi cu toții ne-am prins într-o horă ardelenească, așa cum le stă bine oamenilor care-și iubesc casa, țara, părinții, rădăcinile.

Ne-a bucurat participarea târnăvenenilor la acest eveniment de suflet și emoția pe care am citit-o în ochii lor. Au fost alături de noi grupuri din Bahnea, Bobohalma și Delenii. Evenimentul a fost organizat de Protopopiatul Târnăveni în colaborare cu Primăria Municipiului și Ansamblul „Junii Târnavei”.

Prof. Claudia Vodă

Share