Liturghie arhierească la hramul Mănăstirii Albac

În ziua prăznuirii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a poposit la Mănăstirea Albac, protopopiatul Câmpeni. Arhipăstorul nostru a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, cu ocazia hramului acestei vetre monahale.

Sâmbătă, 20 iulie a.c., zi în care Biserica noastră face pomenirea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Mănăstirea Albac, protopopiatul Câmpeni. Cu ocazia hramului acestui așezământ călugăresc, Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși pelerini din Țara Moților. Obștea monahală de aici se află sub oblăduirea maicii starețe Ioanichia Gligor și sub îndrumarea duhovnicească a părintelui arhimandrit Dionisie Ignat.

În cuvântul adresat celor prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „Din viața Sfântului Prooroc Ilie înțelegem că Tatăl ceresc ne dă întotdeauna puterea de a birui necazurile și greutățile și ne dă curajul de a face față tuturor situațiilor dificile. Oricât de grea ne-ar fi crucea, oricât de dure ar fi încercările prin care trecem, ajutorul pe care îl vom primi din cer va fi mereu pe măsură. Atotputernicul Dumnezeu ne ajută pe noi, oamenii, fie printr-un părinte duhovnicesc care ne îndrumă, fie printr-un înger care ne luminează, fie printr-un gând bun pe care ni-l sugerează. Doar trebuie să-L ascultăm pe Creatorul Suprem, luând aminte la îndemnul Sfântului Prooroc Ilie: «Dacă Domnul este Dumnezeu, urmați-L pe El»”.

Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Albac este situată pe Valea Arieșului Mare. Începutul existenței acestei vetre monahale a fost marcat de osteneala bunilor credincioși din zonă și de eforturile fraților Irineu și Vasile Toader, fii ai satului, care au ridicat aici o bisericuță din lemn. Între anii 1992-1999, sfintele slujbe au fost oficiate într-un altar improvizat, urmând ca din anul 1999, odată cu venirea aici a părintelui Dionisie Ignat (până atunci paroh al credincioșilor din satul Lăzești), să fie edificată noua biserică. Slujba de sfințire a locașului de închinare a avut loc în data de 20 iulie 2005, în prezența a numeroși clerici și credincioși din împrejurimi.

Share