Pe data de 6 decembrie 2022, Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Albac. Ierarhul nostru a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în biserica așezământului monahal.
Marți, 6 decembrie a.c., zi în care Biserica noastră dreptslăvitoare face pomenirea de peste an a Sfântului Ierarh Nicolae, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit la Mănăstirea „Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul” de la Albac, protopopiatul Câmpeni. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica Mănăstirii. La finalul slujbei, părintele protosinghel Dionisie Ignat, duhovnic al obștii monahale, a fost hirotesit întru arhimandrit. Vatra monahală de aici se află sub oblăduirea maicii starețe Ioanichia Gligor.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Chiriarhul nostru a spus: „De la Sfântul Ierarh Nicolae învățăm să fim perseverenți și extrem de exigenți față de noi înșine în ceea ce privește păzirea poruncilor dumnezeiești. Aceasta înseamnă să răspundem la apelul iubirii lui Dumnezeu cu iubirea noastră, concretizată prin virtuți morale și prin fapte bune. Urmându-l pe Sfântul Ierarh Nicolae, să fim simpli și pioși ca un copil, dar, în același timp, să fim energici și fermi asemenea unui conducător. Așa ne vrea Hristos Care ne îndeamnă să fim ca pruncii, dar și să dăm asaltul pentru cucerirea Împărăției cerurilor”.
Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Albac este situată pe Valea Arieșului Mare, începuturile acestei vetre monastice identificându-se cu osteneala bunilor credincioși din zonă și cu eforturile fraților Irineu și Vasile Toader, fii ai satului Albac, viețuitori ai Schitului Crasna din județul Prahova, care au ridicat aici o bisericuță din lemn. Între anii 1992-1999, sfintele slujbe au fost oficiate într-un altar improvizat, urmând ca din anul 1999, odată cu venirea aici a părintelui Dionisie Ignat (până atunci paroh al credincioșilor din satul Lăzești), să fie edificată noua biserică. Slujba de sfințire a locașului de închinare a avut loc la data de 20 iulie 2005, în prezența a numeroși clerici și credincioși din împrejurimi.