Pacienții Spitalului Municipal din Blaj, vizitați de preoții și tinerii din parohia Blaj Sfânta-Maria, în cadrul unei acțiuni filantropice

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și al Anului comemorativ al Sfinților doctori fără de arginți, copii și tineri din parohia Blaj Sfânta-Maria, alături de tineri de la Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea”, au împlinit cu multă însuflețire, într-un parteneriat cultural-filantropic, o lucrare deosebită și curată spre alinarea suferințelor sufletești și trupești ale mai multor bolnavi din comunitatea noastră creștinească.

Prin cele trei ateliere de icoane pictate pe sticlă, coordonate cu multă pasiune și implicare de către doamna Ioana Aruști, tinerii noștri au căutat să ofere bolnavilor cercetați de preoții Ioan Rusan și Ioan Nicoară, slujitori ai parohiei Blaj Sfânta-Maria, un dar mai aparte care să-i implice, într-o manieră personală, prin lucrarea mâinilor și a inimilor lor. Sfântul Grigorie Teologul spune: „Dragostea este lucru curat și de Dumnezeu vrednic, iar lucrul împărtășirea către celălalt”.

Toate cele 25 de icoane realizate Îl surprind pe Mântuitorul Iisus Hristos vindecând în chip minunat pe cei aflați în suferințe trupești și sufletești sau solidaritatea samarineanului milostiv față de cel nenorocit de tâlhari, acesta fiind un model de altruism și frățietate creștinească pentru noi toți. După slujba de sfințire, preoții parohiei, împreună cu o parte dintre tinerii implicați, au cercetat mai mulți bolnavi aflați la domiciliile lor și au înălțat rugăciuni pentru însănătoșirea și întărirea acestora.

Bolnavii au fost unși cu untdelemnul sfințit la Taina Sfântului Maslu și au primit în dar o icoană pictată de copii și alte mici daruri. Totodată, au ascultat cu interes un cuvânt de învățătură și de încurajare, iar toată atenția de care au avut parte i-a emoționat. Tinerii care i-au însoțit pe preoți în această lucrare pastorală au fost foarte satisfăcuți pentru bucuria pe care au reușit să le-o aducă celor suferinzi.

Alte icoane pictate de copii au fost dăruite celor 11 vârstnici de la azilul de bătrâni din Blaj, fiecare dintre ei suferind de anumite neputințe sau boli. Alături de icoane, acești oameni aflați în toamna vieții, profund sensibilizați de prezența oaspeților, au primit și câteva daruri dulci, în special miere de albine. După un moment de rugăciune și cântece religioase, vârstnicii au avut parte și de un timp de dialog cu tinerii, timp în care s-au depănat multe amintiri din viața dânșilor. În sala de mese, unde a avut loc întâlnirea, au fost așezate icoanele dăruite. Atât recunoștința acestora, cât și compasiunea tinerilor, au fost evidente.

Ultima destinație a acestor daruri speciale a fost Spitalul Municipal din Blaj. Prin îngăduința și, totodată, încântarea conducerii spitalului și a personalului medical, au fost așezate câte o icoana în fiecare secție a spitalului. Scopul urmărit a fost acela de a aduce speranța de vindecare celor care, într-un moment al vieții lor, s-ar afla în îngrijirea medicilor blăjeni, așa cum și cei vindecați din icoane au avut parte.

Toate aceste activități filantropice au avut menirea de a crea anumite contexte în care tinerii noștri voluntari să-și exprime, în cadrul acestui proiect de suflet, dragostea față de semeni, cea care ne aseamănă cu Dumnezeu. De altfel, proiectul a fost intitulat „Dumnezeu ne vrea ca El, buni și iubitori de oameni”, iar Sfântul Nicodim Aghioritul spunea: „Omul prin facerea de bine se suie la asemănarea cu Dumnezeu”.

Share