Părintele Arhiepiscop Irineu a liturghisit la Mănăstirea „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia

Duminică, 19 decembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a poposit la Mănăstirea „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia. Ierarhul nostru a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși.

În Duminica dinaintea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, numită și a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Mănăstirea „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, iar la final a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Sfântului Mare Mucenic Mina”. Obștea viețuitoarelor acestui așezământ monahal se află sub oblăduirea maicii starețe Iuliana Rusu.

În cuvântul adresat celor prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „S-au scurs 2000 de ani de la primul Crăciun din Betleem, când păstorii și magii s-au înspăimântat văzându-L pe Dumnezeu în chip de om. Atunci chiar și sfinții îngeri s-au uimit, cântând mărețul imn de slavă, acel «Gloria in excelsis Deo» sau «Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu». În fața Tainei Întrupării și Nașterii lui Hristos, ne minunăm cu mintea și ne bucurăm cu inima. Totodată, se cuvine să-L lăudăm pe Bunul Mântuitor, urmând acest îndemn al Sfintei noastre Biserici: «Hristos Se naște, slăviți-L! Hristos din ceruri, întâmpinați-L!». Amin”.

Mănăstirea „Hristos Pantocrator” este situată pe hotarul de vest al municipiului Alba Iulia, într-o frumoasă zonă rezidențială, aflată la liziera pădurii de la poalele unei coline a Munților Metaliferi. Istoria așezământului este legată de numele celui de-al doilea episcop al Armatei, Ioan Stroia, din inițiativa căruia, în anul 1937, a fost înființat Schitul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Odată cu instaurarea regimului comunist și desființarea Episcopiei Armatei, în anul 1948, aici au viețuit episcopii Policarp Morușcă al Americii și Veniamin Nistor al Caransebeșului.

Ansamblul monahal este construit în formă de cetate semideschisă, având în mijloc două frumoase locașuri de rugăciune: biserica mică „Sfântul Lazăr” și biserica mare „Sfântul Mare Mucenic Mina”. La inițiativa Părintelui Arhiepiscop Irineu, în urma unor ample lucrări, aici s-au construit: Cripta Ierarhilor, Căminul bisericesc Peregrinus și Centrul cultural-misionar. Noua biserică ce poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Mina a fost târnosită pe data de 18 iulie 2021, în prezența a numeroși clerici și credincioși de pe cuprinsul județelor Alba și Mureș, precum și din alte zone ale țării. În acest locaș de închinare se află icoana Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, adusă de la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos, și racla cu o bucată din cinstitele moaște ale Sfântului Vasile cel Mare.

Share