Părintele Arhiepiscop Irineu a liturghisit în parohia Poiana Ampoiului, protopopiatul Alba Iulia

De sărbătoarea Întâmpinării Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a poposit în parohia Poiana Ampoiului, protopopiatul Alba Iulia. Chiriarhul nostru a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, după care a oficiat Taina Sfântului Botez pentru prunca Anastasia, fiica părintelui paroh Andrei Motora.

Joi, 2 februarie 2023, în ziua Praznicului Întâmpinării Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în parohia Poiana Ampoiului, protopopiatul Alba Iulia. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica parohială cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. În continuare, după Sfânta Liturghie, Arhipăstorul nostru a săvârșit Taina Sfântului Botez pentru prunca Anastasia, fiica părintelui paroh Andrei Motora.

Adresându-se celor prezenți la Sfânta Liturghie, Ierarhul nostru a spus: „Prezentarea Pruncului Iisus la templul din Ierusalim, conform prescripțiilor Legii Vechi, are un corespondent în Legea Nouă: îmbisericirea copilului botezat. La 40 de zile după naștere, el este adus în biserică, unde are loc ceremonialul consfințirii lui. Din acel moment, creștinul nu mai aparține sieși și familiei sale, ci lui Dumnezeu, Căruia I-a fost predat. De aceea, este dator să trăiască în conformitate cu poruncile divine, pentru ca Dumnezeu să fie cu el, atât în viața prezentă, cât și în viitorul veșnic”.

Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Poiana Ampoiului a fost construită, cel mai probabil, în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, urmând ca lucrările să fie finalizate în cea de-a doua jumătate a aceluiași veac. Conform unei conscripții a generalului Adolf Nikolaus von Buccow, comunitatea românilor ortodocși din Poiana Ampoiului era formată la început din 39 de familii. De asemenea, consemnările de pe vechile cărți de cult certifică faptul că biserica parohială exista la sfârșitul secolului al XVIII-a. Edificiul scoate în evidență un aspect arhitectural deosebit, frecvent întâlnit și în cazul altor biserici din Munții Apuseni.

Share