Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a casei doamnei preotese Anca Culici, în municipiul Blaj

Înainte de slăvitul Praznic al Nașterii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent în municipiul Blaj, prilej cu care a săvârșit slujba de binecuvântare a casei doamnei preotese Anca Culici, rămasă văduvă în urma trecerii la cele veșnice a părintelui Bogdan Culici.

Cu câteva zile înainte de marele praznic al Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în municipiul Blaj, unde a oficiat slujba de binecuvântare a casei achiziționate pentru doamna preoteasă Anca Culici și cei patru copii ai săi cu vârste între 2 și 10 ani. Doamna preoteasă a rămas văduvă în urma trecerii la Domnul a Părintelui Bogdan Culici la vârsta de doar 34 de ani.

Profund marcat de trecerea în veșnicie a părintelui Bogdan Culici și de situația dificilă în care se afla doamna preoteasă cu cei patru copii mici, Părintele Arhiepiscop Irineu a binecuvântat să fie organizată o amplă campanie de strângere de fonduri în toate parohiile Eparhiei Alba Iuliei. La finalul colectei derulate în cele zece protopopiate, a fost obținută suma de 103.000 euro, căreia i s-a adăugat suma de 140.000 euro, obținută prin generozitatea deosebită a câtorva persoane fizice.

Valoarea totală a donațiilor obținute la finalul acțiunii umanitare a fost de 243.000 euro, utilizată în scopul achiziționării unei locuințe pentru doamna preoteasă și cei patru copii. Imobilul, situat pe strada Petru Maior din municipiul Blaj, în perimetrul parohiei Blaj III, prezintă o compartimentare generoasă, dispunând de patru camere, o bucătărie și o anexă. De asemenea, în vecinătatea locuinței se regăsește o curte de dimensiuni mari, cu livadă și viță de vie. Imobilul a fost edificat în anul 1936, ulterior suferind ample lucrări de reabilitare și restaurare.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul nostru a spus: „Pandemia care s-a abătut peste lume ca un flagel oribil a adus cu ea suferinţă, depresie, boală şi moarte. În această perioadă neagră din istoria umanităţii, multe fiinţe dragi au fost smulse brutal dintre noi. Aşa s-a întâmplat cu tânărul şi vrednicul preot Bogdan, încât a lăsat în urma sa, în mare durere, pe scumpa soţie Anca şi pe cei patru copilaşi dulci Matei, Luca, Filip şi Anisia. În pofida crizei medicale şi economice, cler şi popor credincios din Eparhia noastră şi din alte părţi au dat dovadă de solidaritate şi iubire milostivă. Toţi aceştia au înţeles de la Sfântul Apostol Iacob că „religia (cucernicia) curată înaintea lui Dumnezeu este să cercetăm pe orfani şi pe văduve în necazurile lor” (Ic. 1, 27). Adunându-se fonduri băneşti consistente, am reuşit să cumpărăm această casă frumoasă, în care mama văduvă şi puişorii ei orfani vor avea adăpost şi confortul necesar pentru a trăi o viaţă decentă”.

La finalul acțiunii, toți cei implicați în buna desfășurare și organizare a campaniei adresează cuvenitele mulțumiri credincioșilor, sponsorilor, donatorilor și colaboratorilor care, înainte de slăvitul Praznic al Crăciunului, au reușit să ofere bucurie, lumină și speranță doamnei preotese Anca Culici și celor patru copii. Acest gest cu totul deosebit nu ar fi fost posibil fără inițiativa și sprijinul Părintelui Arhiepiscop Irineu, Înaltpreasfinția Sa manifestând sensibilitate și ocrotire față de membrii familiei preotului Bogdan Culici, trecut la Domnul în urmă cu șase luni, pe 7 iunie 2021.

Share