Părintele Dumitru Stan a trecut la Domnul

Părintele Dumitru Stan, preot al parohiei Mihalț I, protopopiatul Blaj, între anii 1974-2011, a trecut la cele veșnice în cursul zilei de miercuri, 24 mai 2023. Slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire părinte Dumitru va fi oficiată sâmbătă, 27 mai, începând cu ora 13.00, în parohia Obreja.

Vrednicul preot Dumitru Stan a văzut lumina zilei pe data de 27 octombrie 1946, în satul Pleș, comuna Gârda de Sus, județul Alba, din părinții Traian și Viorica, fiind cel mai mare din cei șapte frați ai săi. Primele șapte clase le-a urmat în comuna natală, între anii 1952-1959, după care a continuat școala profesională în orașul Zlatna, pentru meseria operator-preparator minereuri. A fost angajat la Întreprinderea Minieră Baia de Arieș, în perioada 1963-1967, timp în care a frecventat și cursurile liceului seral, secția real. Între anii 1967-1969, a efectuat stagiul militar, iar între anii 1969-1973, a urmat cursurile Institutului de Teologie de Grad Universitar din Sibiu, fiind licențiat în teologie.

Tânărul Dumitru s-a căsătorit în anul 1974, cu Gheorghina-Rodica, Dumnezeu binecuvântând căsnicia lor cu doi copii: Traian-Petru, absolvent al Facultății de Teologie, și Laura-Rodica, economist. Părintele Dumitru a fost hirotonit preot pe seama parohiei Mihalț I, slujind la Altarul bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” în perioada 1 ianuarie 1974 - 1 ianuarie 2011. Din momentul pensionării, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, părintele Dumitru Stan a fost îmbisericit în parohia unde a slujit cu vocație și zel apostolic vreme de 37 de ani.

În perioada preoției, părintele Dumitru a locuit alături de familie în casa parohială a parohiei Mihalț I, iar după pensionare, în satul Obreja, comuna Mihalț. În toată activitatea preoțească, a slujit cu drag credincioșii încredințați spre păstorire și a participat la numeroase evenimente culturale organizate în comuna Mihalț. De asemenea s-a ocupat de sectorul administrativ și economic. Sub atenta sa îndrumare, au fost efectuate reparații capitale la biserică și s-a pictat interiorul sfântului locaș în tehnica fresco. În urma lucrărilor efectuate, a avut loc slujba de resfințire a bisericii, la data de 7 octombrie 1984, oficiată de către Episcopul Emilian Birdaș al Alba Iuliei.

În paralel cu aceste lucrări, părintele Dumitru s-a preocupat de patrimoniul sacru (imobil) al parohiei și a reamenajat cimitirele parohiale, pe care le-a împrejmuit. De asemenea, s-a îngrijit de buna întreținere a casei parohiale. Pentru frumoasele sale realizări, părintelui Dumitru i-a fost acordat rangul de iconom-stravrofor. Părintele Dumitru a cultivat o bună relație cu preoții Mihail Barna și Ioan Decean, de la parohia Mihalț II, cu care a slujit cu prilejul a numeroase evenimente. De asemenea, o relație de prietenie a legat și cu noul preot al parohiei Mihalț I, părintele Adrian Popârlan

După pensionare, s-a retras la casa personală, unde a avut parte de odihnă și liniște, până în anul 2017, când moartea fiicei și a soției și-au pus amprenta asupra sufletului părintelui Dumitru. Sfinția sa a mai slujit periodic până în anul 2020. Ulterior, datorită stării de sănătate precare, oficia sfintele slujbe împreună cu părintele Mihai Suci, de la parohia Obreja, doar la sfintele sărbători. Pe data de 24 mai, la orele amiezii, părintele Dumitru, internat la Spitalul Județean de Urgență Alba, a plecat la Domnul, după o cruntă suferință. Slujba de înmormântare va avea loc în parohia Obreja, sâmbătă, 27 mai, de la ora 13.00.

Lin să-i fie drumul spre Eleonul ceresc. Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Pr. Ovidiu Pop
Protopop al Blajului

Share