Părintele Vasile Benchea a trecut la Domnul

Părintele Vasile Benchea, păstor al credincioșilor dreptslăvitori din parohia Blaj – Sfânta Maria, a trecut la Domnul în seara zilei de 22 noiembrie 2021, în urma unui tragic accident feroviar. Slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire părinte Vasile va fi oficiată joi, 25 noiembrie, începând cu ora 12.00, de către Întâistătătorul Eparhiei noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, în biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Catedrala Blajului.

Părintele Vasile Benchea s-a născut în satul Lupu (jud. Alba), la data de 24 februarie 1959, din părinții binecredincioși Gheorghe și Rozalia, pe care i-a binecuvântat Dumnezeu cu patru băieți și trei fete: Gheorghe, Paraschiva, Ilarie, Maria, Ana, Ioan și Vasile. Cei patru fii ai familiei Benchea au urmat cursuri de teologie, devenind slujitori vrednici ai Sfântului Altar. 

Părintele Vasile a efectuat studiile primare și gimnaziale în satul natal Lupu. De mic copil a avut vocație pentru slujirea lui Dumnezeu și a aproapelui, urmând cursurile Seminarului Teologic Ortodox Român din Cluj-Napoca, în perioada anilor 1975-1980. După efectuarea stagiului militar, între anii 1980-1981, urmează cursurile Facultății de Teologie din Sibiu, obținând licența în teologie în anul 1985, cu tema „Cunoașterea lui Dumnezeu”, avându-l coordonator pe părintele profesor Ioan I. Ică.

În data de 16 august 1987, se căsătorește cu tânăra Cleja Neli Gabriela. În anul 1988 se naște fiul Ciprian, iar în anul 1991 se naște cel de-al doilea fiu, Gabriel. În anul 1988 este hirotonit preot, doi ani fiind preot misionar în cele trei județe ale Eparhiei de Alba Iulia (județele Alba, Mureș și Harghita). Este numit apoi preot în municipiul Blaj, în anul 1990. Vreme de 20 de ani s-a dedicat construirii unei noi biserici cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Apostol Andrei”, biserică sfințită la data de 5 septembrie 2010 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ocazie cu care acesta a devenit Cetățean de Onoare al Blajului și i-a fost dăruit un portret al Mitropolitului Andrei Șaguna, realizat de pictorul Emil Comșa. Pentru strădania sa, părintele iconom-stavrofor Vasile Benchea a primit din partea Părintelui Patriarh Daniel crucea patriarhală.

Pe lângă slujirea pastoral-misionară, părintele Vasile Benchea a predat religie la Școala Generală cu clasele I-VIII „Toma Cocișiu” din Blaj (1990-1991), la Liceul Pedagogic din Blaj (1991-1994) și apoi timp de trei ani a predat un curs de Spiritualitate la „Colegiul de Institutori” din Blaj, din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Ca profesor de religie, a avut ca principal obiectiv apropierea tinerilor de valorile credinței, de cele mai multe ori lecția de religie terminându-se în biserică. La orele de practică pedagogică a încercat să transmită elevilor săi, pe lângă credința în Dumnezeu, pasiunea, măiestria pedagogică și bucuria de a fi în preajma copiilor. Activitatea sa ca profesor a fost presărată cu multe bucurii și împliniri, finalizate prin premii și mențiuni obținute cu elevii săi la concursurile școlare, olimpiade județene și naționale, la disciplina religie.

Pe plan cultural, își aduce aportul la acțiunile organizate la nivelul municipiului Blaj, prin meditații duhovnicești ținute în școli, colegii și alte instituții, dar și prin alte activități socio-culturale. A participat la numeroase congrese, conferințe și seminarii naționale pe teme religioase. A făcut parte din colectivul de redacție al revistei „Astra blăjeană”, revistă în care a publicat articole cu caracter religios. În ultimii ani, părintele Vasile a amenajat la demisolul bisericii parohiale un Centru cultural-catehetic în memoria părintelui Ioan Opriș, slujitor de veșnică pomenire din municipiul Blaj.

În seara zilei de 22 noiembrie 2021, în urma unui tragic accident feroviar, părintele Vasile Benchea a trecut la cele veșnice. Slujba de înmormântare va fi oficiată joi, de sărbătoarea Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, începând cu orele 12.00, de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Blaj.

 

Pr. Ovidiu Pop,

Protopop al Blajului

Share