Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, cu sprijinul Asociației Cultural-Educaționale Iernuțeni și al Centrului Cultural-Catehetic „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina”, în perioada 20-21 august 2021, Parohia Ortodoxă Reghin – Iernuțeni a organizat un pelerinaj în Maramureșul Voievodal, itinerariul fiind adresat tinerilor din grupul de cateheză al parohiei care s-au implicat în proiectele organizate în decursul acestui an.
Pelerinajul a debutat cu vizitarea Mănăstirii „Soborul Sfinților 12 Apostoli” din Bârsana, situată pe Valea Izei, ținutul de legendă al sufletului românesc, icoana sufletului creștin ortodox maramureșean, locul unde natura se unește cu Biserica în Liturghie cosmică. Acolo, părintele însoțitor Claudiu-Dorin Chiorean a susținut o cateheză tinerilor despre bisericile de lemn din Maramureș.
Amintindu-și că anul 2021 este „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, tinerii au vizitat Săpânța, celebră prin cimitirul din localitate - cimitirul vesel din Săpânța, operă a meșterului Stan Pătraș (1935), precum și biserica din localitate. Crucile gravate și colorate reprezintă în versuri simple, naive, viața celui răposat, atât prin realizările sale, cât și prin obiceiurile rele, aceasta conferindu-i o notă de originalitate deosebită și unicitate în întreaga lume.
În continuarea pelerinajului, tinerii s-au îndreptat spre Mănăstirea Săpânța-Peri, a cărei biserică este construită după modelul celor maramureşene, aflându-se în patrimoniul UNESCO, iar cu cei 78 de metri înălţime, este considerată a fi cea mai înaltă biserică din lemn din lume. Mai departe, tinerii s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Pantanassa, care se găsește la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din Petrova. De asemenea, tinerii au aflat date despre istoricul locașului monahal de la părinții călugări.
Spre seară, tinerii au poposit la Mănăstirea Moisei, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, o veche vatră monahală așezată pe un platou însorit, deasupra satului Moisei. A doua zi, grupul de tineri, alături de coordonatorii lor, au plecat în drumeție din stațiunea Borșa cu telescaunul până la Cascada Cailor, unul din cele mai impresionante monumente ale naturii de pe versantul nordic al Munților Rodnei, având o cădere de apă de peste 90 metri. Ei au conștientizat că întreaga zidire a lui Dumnezeu a fost creată cu multă iubire şi măiestrie şi a fost dăruită nouă, oamenilor, pentru a ne bucura de ea.
Cu sufletul plin de frumusețea locurilor, tinerii au poposit acolo de unde răsare soarele peste Maramureş, la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Prislop, cu hramul „Schimbarea la Faţă”, un loc parcă desprins din rai şi așezat pe pământ. Așezământul este situat la o înălţime de 1.413 metri, în vârful Pasului Prislop, la graniţa dintre Maramureş şi Bucovina, fiind construită deasupra vechilor tranşee de război din timpul conflictelor militare de la început de secol XX.
Spre finalul călătoriei, tinerii bucuroși de revedere au fost primiți cu brațele deschise de măicuțele de la Mănăstirea Piatra Fântânele, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, situată la granița de est a Ardealului cu Țara Moldovei, ca o grădină duhovnicească, un rai ceresc în vârf de munți, străjuită de crucea-monument care luminează și ocrotește Mănăstirea.
Tinerii participanţi au avut posibilitatea de a se cunoaşte mai bine și de a conștientiza moștenirea culturală și bogăția tradițiilor specifice Maramureșului. Pacea şi bucuria adunate în inimi prin pelerinajul în Maramureșul Voievodal sunt duse de tineri în familiile lor, în parohii și în societate.
Pr. Claudiu-Dorin Chiorean