Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos este cea mai importantă sărbătoare creștină a finalului de an calendaristic, fiind prilejul pentru care creștinii se reunesc, de la mic la mare, în biserică și în familie pentru a prăznui venirea în această lume a „Celui mai Sfânt Copilaș”, Cuvântul prin care toate s-au făcut. Nașterea Domnului este sărbătoarea bucuriei, a generozității și a iubirii față de aproapele, specificul său constând întocmai în capacitatea de a reuni într-o singură simțire întreaga suflare omenească.
Bucuria Nașterii Fiului lui Dumnezeu o regăsim în sufletele noastre, căci bunătatea cu care oferim, dragostea ce însoțește un cuvânt, îmbrățișarea caldă a celui singur și împovărat de grijile cotidiene, nu sunt doar suporturi emoționale, ci acestea reprezintă trăiri duhovnicești, prin care ne facem părtași cântării îngerilor și bucuriei păstorilor din jurul peșterii luminoase a Betleemului.
În zonele defavorizate ale județului Mureș a devenit deja tradiție ca cei sărmani să cunoască bucuria de a primi daruri din partea celor care au puțin mai mult decât ei. Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, și în acest an Asociația Filantropia Ortodoxă – filiala Târgu-Mureș, în colaborare cu Arhiepiscopia Alba Iuliei prin Structura Social – Misionară pentru județul Mureș, reprezentată de Pr. Mihai Dumitrescu, Inspector social eparhial în județul Mureș, și Structura de tineret pentru județul Mureș, reprezentată de Pr. Silviu Jimborean, Inspector de tineret în județul Mureș, au organizat colecta umanitară intitulată „Faptele credinței”.
Cu sprijinul părinților protopopi și prin implicarea preoților din parohiile ortodoxe ale județului Mureș, 1200 de copii ce provin din categoriile de persoane defavorizate (din spitale și centre sociale, orfani, ce provin din familii dezorganizate și/ sau fără venituri sau cu venituri minime, aflați în risc de abandon școlar, etc.) și 560 de vârstnici din zonele rurale defavorizate aflați în suferință și lipsuri materiale din comunitățile mureșene s-au împărtășit din bucuria neuitării de către aproapele, primind în dar pachete consistente cu alimente, dulciuri, produse igienico-sanitare și de îngrijire personală, articole vestimentare, jucării etc.
Beneficiarii colectei provin din comunități parohiale și așezăminte sociale de pe raza județului Mureș, după cum urmează: parohii – Idiciu cu filia Daia, Suplac, Gănești, Abuș cu filia Păucișoara, Băgaciu, Bahnea, Târnăveni I, Târnăveni II și Târnăveni III (protopopiatul Târnăveni), Sânger, Zau de Câmpie, Bărboși, parohia Gâmbuț cu filia Nandra, Luduș I și Luduș II (protopopiatul Luduș), Curteni, Sângeru de Pădure cu filiile Dumbrăvioara și Ernei, Berghia cu filia Țiptelnic, Moșuni cu filia Veța, Valea Izvoarelor cu filia Șomoștelnic și Crăiești (protopopiatul Târgu-Mureș), Răstolița, Filea și Habic (protopopiatul Reghin); centre de vârstnici din Sighișoara, Căpușu de Câmpie, Ernei și Sângeorgiu de Mureș.
Colecta „Faptele credinței” s-a derulat în perioada premergătoare Crăciunului, intervalul 5-22 decembrie 2021, timp în care mai mulți oameni cu suflet mare, sponsori cu personalitate juridică, instituții de învățământ – elevi, studenți – și voluntari s-au alăturat inițiativei noastre. Prin această acțiune filantropică s-a urmărit sprijinirea persoanelor vulnerabile sau defavorizate. Totodată, faptele de milostenie reprezintă chipul prin care ne arătăm dragostea față de Dumnezeu, căci ceea ce oferim săracilor, Însuși Dumnezeu primește „Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut” (Matei 25, 40), El fiind ascuns în chipul sărmanului.
Aducem alese mulțumiri Selgros Cash&Carry, LIDL România, Friesland Campina, Redacției Zi de Zi, Florăriei „La Lenuța”, domnului consilier guvernamental Dragoș Burghelia, doamnei Alina Șandor și domnului Ioan Trif și tuturor celor care au contribuit la această activitate socială deosebită.
Pr. Mihai Dumitrescu
Inspector social eparhial în județul Mureș