Prezență arhierească la Mănăstirea „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia

În data de 3 martie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a poposit la Mănăstirea „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia. Ierarhul nostru a participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși.

În Duminica a XXXIV-a după Pogorârea Sfântului Duh, a doua din perioada liturgică a Triodului, numită „a Întoarcerii Fiului risipitor”, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Mănăstirea „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia. Începând cu ora 10.00, Arhipăstorul nostru a participat la Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, celebrată de un sobor de clerici. La final, Chiriarhul Alba Iuliei a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși. Obștea viețuitoarelor Mănăstirii „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia se află sub oblăduirea maicii starețe Iuliana Rusu.

Adresându-se celor prezenți, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: „Biserica noastră, ca o mamă duhovnicească, ne îndeamnă să ne întoarcem la Dumnezeu pe calea postului și a rugăciunii, a înfrânării și a pocăinței. Să ne fie clar că nu putem face pocăință adevărată dacă noi neglijăm citirea cuvântului Scripturii, Dumnezeiasca Liturghie și Spovedania, care este al doilea Botez. Noi, creștinii, trebuie să fugim de lenevia spirituală, de mediocritatea ucigătoare, și să trăim în voia Tatălui ceresc de la Care ne vin speranța, bucuria și tot darul cel desăvârșit. Pe cel ce nu se pocăiește, nici Dumnezeu nu-l iartă. De aceea, Sfântul Apostol Petru ne îndeamnă: «Pocăiți-vă și vă întoarceți, ca să vi se șteargă păcatele, ca să vină de la fața Domnului vremi de ușurare»”.

Mănăstirea „Hristos Pantocrator” este situată pe hotarul de vest al municipiului Alba Iulia, într-o frumoasă zonă rezidențială, aflată la liziera pădurii de la poalele unei coline a Munților Metaliferi. Istoria așezământului este legată de numele celui de-al doilea episcop al Armatei, Ioan Stroia, din inițiativa căruia, în anul 1937, a fost înființat Schitul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Odată cu instaurarea regimului comunist și desființarea Episcopiei Armatei, în anul 1948, aici au viețuit episcopii Policarp Morușcă al Americii și Veniamin Nistor al Caransebeșului.

Ansamblul monahal este construit în formă de cetate semideschisă, având în mijloc două frumoase locașuri de rugăciune: biserica mică „Sfântul Lazăr” și biserica mare „Sfântul Mare Mucenic Mina”. La inițiativa Părintelui Arhiepiscop Irineu, în urma unor ample lucrări, aici s-au construit: Cripta Ierarhilor, Căminul bisericesc Peregrinus și Centrul cultural-misionar. Noua biserică ce poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Mina a fost târnosită pe data de 18 iulie 2021, în prezența a numeroși clerici și credincioși de pe cuprinsul județelor Alba și Mureș, precum și din alte zone ale țării. În acest locaș de închinare se află icoana Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, adusă de la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos, și racla cu o bucată din cinstitele moaște ale Sfântului Vasile cel Mare.

Share