Proiectul catehetic „Rugăciunea în viața mea” se desfășoară în parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Reghin

Proiectul catehetic „Rugăciunea în viața mea” a debutat săptămânile trecute în parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Reghin. Până acum, elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu” din Reghin au participat la trei întâlniri tematice în cadrul proiectului.

Prima întâlnire cu elevii clasei a IV-a (învățător: Teodora Oltean) de la Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu” din Reghin, din cadrul proiectului catehetic „Rugăciunea în viața mea”, s-a desfășurat în data de 21 martie a.c. Aceasta a venit în completarea orei de religie, fiind organizată de părintele paroh Alin-Lucian Șut și de doamna profesoară Daniela Friciu (Religie ortodoxă). În cadrul acestei activități, a fost susținută prima cateheză din cadrul proiectului, intitulată „Raiul rugăciunii smerite”. Tema catehezei a fost Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, scoțând în evidență formele de aplicare în viața fiecăruia dintre noi a virtuților cerute prin rugăciune: curăția sufletească și trupească, gândul bun și smerit, răbdarea și dragostea frățească. În finalul evenimentului, elevii au primit din partea parohiei câte o carte de rugăciuni.

Cea de-a doua întâlnire din cadrul proiectului catehetic „Rugăciunea în viața mea” a adus cu sine cateheza „Doamne și Stăpânul vieții mele”, fiind explicată prima parte a rugăciunii Sfântului Efrem Sirul. După expunerea învățăturii despre Dumnezeu, Creatorul și Stăpânul vieții, elevii clasei a IV-a, sprijiniți de cadrele didactice Teodora Oltean și Daniela Friciu, au schițat și colorat planșe cu înscrisuri din rugăciunea sfântului sirian, care vor fi mai apoi expuse la biblioteca unității de învățământ.

A treia activitate s-a desfășurat luni, 28 martie, și s-a concentrat pe unul dintre cele mai frecvente fenomene prezente în școală și în societate, căruia îi cad victime nu numai cei tineri, elevii și școlarii, ci chiar și adulții în viața de zi cu zi. Este vorba despre bullying sau hărțuire (fizică, verbală și socială). Doamna psiholog școlar Camelia Gyori, alături de doamna învățătoare Teodora Oltean și părintele Alin-Lucian Șut, a prezentat pericolul pe care îl prezintă acest fenomen, dar și metodele prin care tinerii îi pot face față, mijloacele care îl pot stopa, insistându-se asupra implicării pe care fiecare dintre martori trebuie să o aibă pentru a veni în sprijinul victimelor bullying-ului. Activitatea a fost strâns legată de cuvintele rugăciunii Sfântului Efrem Sirul, care ne îndeamnă: „Așa, Doamne, dăruiește-mi să-mi văd greșelile mele și să nu osândesc pe fratele meu (...)”.

Proiectul catehetic „Rugăciunea în viața mea” va continua și în perioada următoare în cadrul Școlii Gimnaziale „Alexandru Ceușianu” din Reghin, prin implicarea părintelui Alin-Lucian Șut.

Share