Resfințirea bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Șugag, județul Alba

Duminică, 13 martie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Șugag, județul Alba. În continuare, Chiriarhul nostru a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

În Duminica Ortodoxiei, prima din Postul Sfintelor Paști, când Biserica noastră prăznuiește triumful învăţăturii dreptslăvitoare în faţa ereziei iconoclaste, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în mijlocul credincioșilor din parohiile Șugag I și Șugag II, protopopiatul Sebeș. Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba de resfințire a bisericii parohiale cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitate, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură.

La finalul slujbei, în semn de apreciere pentru activitatea pastoral-misionară de care a dat dovadă pe parcursul anilor de slujire, părintele Dănuț Maniu, preot al parohiei Șugag II, a fost hirotesit întru iconom-stavrofor. De asemenea, ostenitorii și binefăcătorii din cadrul celor două comunități parohiale au primit din partea Întâistătătorului Eparhiei noastre Diplome de aleasă cinstire.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul nostru a spus: „Rămânând credincioși Bisericii noastre apostolice, noi ne dovedim urmași vrednici ai strămoșilor și ai voievozilor care, în timpuri vitrege, au rămas uniți în jurul Altarului străbun. Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu spunea: «De-ar fi cu putință, mai bine este să mori de o mie de ori decât să-ți renegi credința strămoșească». Duminica Ortodoxiei ne cheamă să biruim forțele păcatului și să-L mărturisim pe Hristos prin viața noastră. Făcând așa, noi cinstim într-adevăr numele de creștin și ne agonisim pace, bucurie și răsplată pe pământ și în ceruri”.

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Șugag a fost edificată între anii 1912-1914, din daniile bunilor credincioși de aici. Peste doar un deceniu, locașul de închinare a fost târnosit, slujba fiind oficiată de către Mitropolitul Nicolae Bălan al Ardealului, Banatului, Crișanei și Maramureșului. Biserica a fost resfințită în 1999, urmând ca în perioada anilor 2001-2022 să fie executate numeroase lucrări de restaurare, înfrumusețare și renovare a interiorului și exteriorului edificiului. În prezent, la Altarul acestei biserici slujesc preoții Constantin Gavra (parohia Șugag I) și Dănuț Maniu (parohia Șugag II).

Din anul 2019, biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Șugag adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul. Odorul a fost primit în dar din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, prin bunăvoința Părintelui Mitropolit Teofan. Originar din localitatea Șugag, Moşul Gheorghe Lazăr (n. 1846) călătorea adesea pe la mănăstirile din Moldova, îndeletnicindu-se cu postul şi rugăciunea şi vieţuind în sărăcie şi detaşare de tot ce este lumesc. În 1895, și-a găsit sălaş în turnul clopotniţei din Piatra Neamţ, unde a stat până în luna august a anului 1916, când a trecut la Domnul. Sfântul Gheorghe Pelerinul a fost canonizat la data de 25 martie 2018, la Catedrala mitropolitană din Iași. În anul următor, pe 7 august 2019, un fragment din moaștele sale a fost așezat spre închinare în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Șugag, moment solemn la care a luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu.

Share