În perioada 10-12 iulie 2022, la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara, s-a desfășurat cea de-a X-a ediție a Școlii Internaționale de Vară a Doctoranzilor Teologi (SIVDT), organizată de către Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. În programul au participat profesori de teologie din Germania, Grecia, Austria, Statele Unite ale Americii și Bulgaria, alături de studenți doctoranzi din întreaga țară.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în perioada 10-12 iulie 2022, a avut loc cea de-a X-a ediție a Școlii Internaționale de Vară a Doctoranzilor Teologi. Manifestarea academică a avut loc la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara și s-a desfășurat sub genericul „Războiul (ne)văzut și pacea eshatologică. Sfinții Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie Velicikovski: moștenirea isihastă în teologia ortodoxă contemporană”. În debutul evenimentului, părintele prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, părintele prof. univ. dr. Jan Nicolae, directorul Școlii Doctorale de Teologie, și prof. univ. dr. Mihai Gligor, directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat (CSUD) din Alba Iulia, au rostit cuvintele de bun venit.
La fel ca în edițiile precedente, Școala Internațională de Vară a Doctoranzilor Teologi a reunit nume importante din țară și din străinătate, atât din cadrul cercetării teologice, cât și din domeniul altor discipline socio-umane. Dintre invitații speciali, amintim pe: Înaltpreasfințitul Părinte Serafim Joantă, Mitropolit Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord (Nürnberg, Germania); Conf. univ. dr. Stavros Giagkazoglou (Universitatea din Atena, Grecia); Prof. univ. dr. Gabriel Ingeborg (Universitatea din Viena, Austria); PC Agapie Corbu (Schitul „Bunavestire”, Almaș); Pr. prof. dr. Silviu Bunta (Universitatea din Dayton, Ohio, SUA); Prof. univ. dr. Mariyan Stoyadinov (Universitatea din Veliko Târnovo, Bulgaria); Pr. prof. dr. Cezar Marksteiner-Ungureanu (Viena, Austria); Pr. prof. univ. dr. Constantin Necula (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu); Dr. Dragoș Ursu (Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia).
Lucrările au fost prezentate în cadrul mai multor paneluri tematice, în care invitații au fost distribuiți potrivit preocupărilor și ariilor de cercetare științifică. Organizatorii Școlii de Vară a Doctoranzilor Teologi din acest an au fost părintele prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi, părintele prof. univ. dr. Jan Nicolae, dr. Alexandru Agignoaei, drd. Mihaela Jurcan, drd. Constantin Ciorea și drd. Cosmin Leah. Subiectele de cercetare ale doctoranzilor au constituit o parte din preocuparea teologiei ortodoxe contemporane, referatele prezentate urmând a fi concretizate în viitoarele teze de doctorat, alături de metodologiile și strategiile specifice domeniului vizat, predate în cadrul cursurilor școlii de vară. Ultimele două ediții ale Școlii de Vară a Doctoranzilor Teologi au fost desfășurate în mediul online, ca urmare a restricțiilor sanitare impuse de pandemie.