Slujire arhierească la hramul Mănăstirii Afteia, protopopiatul Sebeș

În ziua prăznuirii Sfinților Împărați Constantin și Elena, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit la Mănăstirea „Sfinții Împărați Constantin și Elena” de la Afteia. În prezența a numeroși credincioși, Arhipăstorul nostru a săvârșit Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

Marți, 21 mai 2024, zi în care Biserica noastră face pomenirea de peste an a Sfinților Împărați Constantin și Elena, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” de la Afteia, protopopiatul Sebeș. Cu prilejul hramului acestei vetre călugărești, Întâistătătorul Eparhiei noastre a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în altarul de vară din incinta așezământului. Obștea Mănăstirii Afteia se află sub oblăduirea părintelui protosinghel Ioan Paven.

Adresându-se credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie, Ierarhul nostru a spus: „Sărbătoarea de astăzi ne îndeamnă să ne păzim de idoli, adorându-L pe adevăratul Dumnezeu Care porunceşte: «Să nu ai alți dumnezei afară de Mine. Să nu-ţi faci chip cioplit sau vreo asemănare a unui lucru, să nu te închini lor, nici să le slujeşti lor». Deci, Cel Preaînalt ne interzice să adorăm o altă fiinţă sau un alt lucru în locul Său sau mai presus de El. Iată de ce, precum Sfântul Împărat Constantin cel Mare a înlăturat idolii din întreg Imperiul Roman, şi noi suntem datori să stârpim din împărăţia lăuntrică a inimii noastre pe toţi idolii dorinţelor dezordonate şi ai pasiunilor înrobitoare. Punându-L pe Dumnezeul Cel viu în centrul vieţii noastre vom avea parte de pace, bucurie şi ajutor ceresc”.

Mănăstirea „Sfinții Împărați Constantin și Elena” de la Afteia este ridicată pe locul unei vechi așezări monahale a cărei înființare datează din a doua jumătate a secolului al XV-lea. Străvechea vatră călugărească de aici, cunoscută sub numele de Sihăstria din Plăișor, avea să devină locul de rugăciune al Sfântului Cuvios Sofronie, recunoscut ca fiind un apărător fervent al Ortodoxiei transilvănene împotriva impunerii samavolnice a uniatismului. Desființată în anul 1788 de către stăpânirea habsburgică, Mănăstirea a fost reactivată abia în prima jumătate a secolului al XX-lea, la anul 1926.

Share