De Praznicul Schimbării la Față a Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii Poșaga, protopopiatul Câmpeni. În prezența a numeroși credincioși, Chiriarhul nostru a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.
Vineri, 6 august a.c., în ziua Praznicului Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Mănăstirea Poșaga, protopopiatul Câmpeni. Cu prilejul hramului acestei vetre monahale, Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în altarul de vară din incinta așezământului. Obștea monahală de la Mănăstirea Poșaga se află sub oblăduirea părintelui stareț Teofan Jurca.
În cuvântul rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Arhipăstorul nostru, adresându-se numeroșilor credincioși prezenți, a spus: „Toată viața noastră, de la tinerețe până la bătrânețe, trebuie să fie un dor irezistibil după Dumnezeul Cel Viu, încât prin lupta cea bună să atingem aici ținta desăvârșirii morale, iar după moarte, slava Împărăției veșnice. De aceea, Sfântul Apostol Pavel îndeamnă: «Căutați sfințenia, fără de care nimeni nu-L va vedea pe Domnul». Pretindem că suntem creștini, dar nu este adevărat întru totul, atâta vreme cât nu ne-am schimbat desăvârșit, atâta vreme cât Hristos nu trăiește în inimile noastre. Înțelegem, deci, că taina omului stă în Fiul lui Dumnezeu Care S-a făcut Om ca să ne facă pe noi părtași la bucuria, lumina și splendoarea Taborului ceresc”.
După Sfânta Liturghie, Părintele Arhiepiscop Irineu a avut o întrevedere cu Cuviosul Calinic, monah român care viețuiește la Mănăstirea „Sfântul Sava” de la Ierusalim. Sfinția Sa, cu binecuvântarea Părintelui stareț Evdokim, oferă pelerinilor români explicații ziditoare de suflet, creionând semnele înfiorătoare ale timpului de față și condamnând viciile lumii contemporane. În acest fel, Cuviosul Calinic reușește să răscolească mintea și conștiințele celor care îl ascultă, cu toții savurând, realmente, cuvântul său cu putere multă, după cum a consemnat Părinte Arhiepiscop Irineu în ultima sa carte intitulată „Fascinantele Locuri Sfinte și mesajul lor edificator. Uimire, elogiu, contemplație”.
Construită într-un loc deosebit de pitoresc, Mănăstirea „Schimbarea la Față” de la Poșaga este situată la 43 km sud-vest de municipiul Turda și la 50 km de orașul Câmpeni. În apropiere, curge „Valea Poșagăi”, precum și izvorul datorită căruia așezământul este cunoscut sub denumirea de „Izvorul Tămăduirii”. Intrarea în incinta Mănăstirii se face printr-o poartă masivă din lemn de stejar, cu o frumoasă sculptură, executată în anul 1981 de către meșterul Vasile Sălăjan din Baia Sprie.
Viața monahală de aici a început în anul 1948 și a durat până în anul 1960, când statul comunist avea să desființeze așezământul. În anul 1979, părintele Paisie Cosma a restaurat biserica Mănăstirii, construind clădirea stăreției și clopotnița, precum și gardul de împrejmuire a incintei și poarta masivă de la intrare. Viața monahală de aici avea să cunoască o revigorare intensă începând cu anul 1990, când așezământul mănăstiresc și-a redobândit dreptul legal de funcționare.