Slujire arhierească la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara

De Praznicul Izvorul Tămăduirii, Părintele Arhiepiscop Irineu a poposit în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara. Ierarhul nostru acelebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură cu prilejul celui de-al doilea hram al așezământului monahal. 

Vineri, 7 mai 2021, zi în care Biserica noastră prăznuiește Izvorul Tămăduirii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Mănăstirea „Sfântul Mare MucenicDimitrie” de la Sighișoara. Cu prilejul celui de-al doilea hram al acestei vetre monahale, Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși pelerini. Începând cu data de 5decembrie 2020, obștea viețuitorilor Mănăstirii se află sub oblăduirea părintelui protosinghel Emanuel Pleș.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Întâistătătorul Eparhiei noastre a spus: „Astăzi am adus la picioarele Preacuratei toate nevoile, lipsurile, durerile și suspinele noastre, iar ea, cu siguranță, ne-a auzit și va mijloci pentru noi înaintea Altarului ceresc. Deși se află în mare slavă și toți îngerii o venerează în cor pe Împărăteasa lor, ea nu ne uită pe noi, sărmanii muritori de pe pământ. Maica Domnului este gata să prefacă păcatul nostru în iertare, lacrimile noastre în mărgăritare prețioase și zdrobirea inimii noastre în măreață binecuvântare”.

Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara a fost înființată în anul 1997, ca urmare a dorinței credincioșilor dreptslăvitori de aici și a protopopului Ioan Boian. În anul 1998, părintele Ghelasie Țepeș, dimpreună cu alți patru viețuitori ai Mănăstirii Lupșa, au sosit la nou-înființatul așezământ monahal din vecinătatea vechii Cetăți medievale a Sighișoarei. Frumoasa comunitate călugărească a Mănăstirii s-a format în duhul blând și luminos al vrednicului de pomenire părinte Ghelasie (trecut la cele veșnice pe 15 noiembrie 2020) care a reușit să întipărească principiile vieții monahale în trăirea fiecărui monah din obște.

Între anii 1999-2000, au fost ridicate paraclisul cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, trapeza, corpul dechilii și stăreția, urmând ca din vara anului 2001 să fie așezată piatra de temelie a noii biserici, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Noul locaș de închinare a fost sfințit la data de 6 mai 2005 – în ziua Praznicului Izvorul Tămăduirii –, în prezența a numeroși clerici și credincioși din municipiul Sighișoara și împrejurimi. De asemenea, pe data de 3 mai 2019, Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a noii clădiri din vecinătatea locașului de închinare, în care se află biblioteca, eclesiarhia și pangarul așezământului monahal.

Share