Pe data de 6 noiembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a poposit în parohia Sălciua de Sus. Ierarhul nostru a oficiat Sfânta Liturghie, după care a săvârșit slujba de binecuvântare a noii case parohiale.
În Duminica a XXIV-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în parohia Sălciua de Sus, protopopiatul Câmpeni. Începând cu ora 10.00, Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură la biserica „Sfânta Treime”. După celebrarea Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop Irineu a săvârșit slujba de binecuvântare a noii case parohiale din localitate.
Adresându-se celor prezenți la Dumnezeiasca Liturghie, Chiriarhul nostru a spus: „Mormântul nu înseamnă sfârșitul omului, nu înseamnă o groapă întunecoasă în care suntem aruncați și nu ne mai găsește nimeni, niciodată. Prin Învierea lui Hristos, moartea a fost învinsă pentru totdeauna, devenind preludiul învierii noastre. La capătul istoriei va sosi pentru toți definitiva deșteptare sau trezire a noastră din somnul morții. De aceea, Sfântul Ioan Gură de Aur exclamă: «Înviat-a Hristos și viața stăpânește. Înviat-a Hristos și nici un mort nu mai este în groapă»”.
La finalul Sfintei Liturghii, pentru truda depusă pe parcursul anilor de slujire și râvna apostolică de care a dat dovadă în activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, părintele Marin Urcan, preot al parohiei Sălciua de Sus începând cu anul 2018, a fost hirotesit întru iconom-stavrofor. De asemenea, ostenitorii și binefăcătorii care au contribuit la edificarea și înfrumusețarea noii case parohiale au primit din partea Întâistătătorului Eparhiei noastre Diplome de aleasă cinstire.
Apoi, în semn de aleasă prețuire și apreciere, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, și domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba, au primit din partea domnului primar Vasile Lombrea titlul de „Cetățean de onoare al Comunei Sălciua”, precum și câte o icoană cu Sfânta Treime, hramul bisericii parohiei Sălciua de Sus. Acordarea celor două distincții a fost prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la vizita Regilor Ferdinand și Maria în Munții Apuseni și în Comuna Sălciua.
Localitatea Sălciua de Sus este situată pe Valea Arieșului, în nord-estul județului Alba, prima atestare documentară a satului datând din anul 1379. Numele satului provine de la numărul mare de sălcii care creșteau în vechime pe malul Arieșului, ale căror ramuri erau folosite la împletirea de coșuri. În ceea ce privește precizarea „de Sus”, aceasta indică locul în amonte pe care localitatea îl ocupă de-a lungul Văii Arieșului. Aflată la 117 km distanță de Alba Iulia, municipiul reședință de județ, Sălciua de Sus face parte din comuna Sălciua, alături de localitățile Sălciua de Jos, Valea Largă, Dumești, Sub Piatră și Dealul Caselor.