Slujire arhierească în parohia Sighișoara VII

La data de 5 martie a.c., Părintele Arhiepiscop Irineu a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Acoperământul Maicii Domnului” din parohia Sighișoara VII, în prezența a numeroși credincioși.

În Duminica Ortodoxiei, prima din Postul Sfintelor Paști, când Biserica noastră prăznuiește triumful învăţăturii dreptslăvitoare în faţa ereziei iconoclaste, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în mijlocul credincioșilor din municipiul Sighișoara. Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Acoperământul Maicii Domnului” din parohia Sighișoara VII, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la demararea lucrărilor de zidire a locașului de închinare.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Chiriarhul nostru a spus: „Prin Sfintele Taine, celebrate în Biserică, Iisus Hristos Se prelungește în umanitate. Tainele divine sunt respirația continuă a Bisericii, prin care ea inspiră și revarsă neîncetat pe Duhul Sfânt asupra credincioșilor. Astfel, Păstorul Cel bun este prezent în mijlocul nostru cu harul Său și cuvântul Său. Sfintele Taine sunt săvârșite de episcopi și de preoți, persoane consacrate, prin care Arhiereul veșnic Își exercită lucrarea Sa până la revenirea Sa. Iată de ce Biserica noastră apostolică, deci Ortodoxia bimilenară, este Hristosul Care viețuiește mai departe pe pământ, cum o numeau Părinții capadocieni”.

La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, ierodiaconul Ioan a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii „Sfântul Ierarh Nectarie” de la Ponor. De asemenea, la finalul slujbei, în semn de aleasă prețuire pentru activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească depusă în ogorul Bisericii lui Hristos, preoții Ioan Claudiu Tofan și Mircea Fusaru, slujitori la Altarul bisericii parohiei Sighișoara VII, au fost hirotesiți întru iconom.

Parohia Sighișoara a fost înființată în anul 1999, la solicitarea credincioșilor, în urma desprinderii unui sector al parohiei Sighișoara IV. În anul 2003, păstorul de atunci al comunității, părintele Dafin Onoriu, a demarat lucrările de edificare a bisericii cu hramurile „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Acoperământul Maicii Domnului”. Ca și aspect arhitectural, locașul a fost proiectat în stil românesc (muntenesc) tradițional, cu unele decorațiuni în stil brâncovenesc, care îmbogățesc fațada bisericii. La data de 25 iunie 2013, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a demisolului bisericii parohiale, unde aveau să fie oficiate sfintele slujbe timp de șase ani. Lucrările de amenajare și înfrumusețare a locașului de închinare au fost continuate de către preoții Ioan Claudiu Tofan și Mircea Fusaru, începând cu anul 2016.

Share