Studenți teologi albaiulieni, prezenți la vernisajul expoziției „Micro & Macro: indosarre Ravenna”

Vineri, 28 octombrie 2022, de la ora 17.30, studenți din cadrul celor trei specializări din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia au participat la vernisajul expoziției „Micro & Macro: indosarre Ravenna”. Evenimentul s-a desfăşurat la Baptisteriul Arian (Monument Unesco) și a continuat la Muzeul Național din Ravenna.

În perioada 24-31 octombrie 2022, studenți din cadrul celor trei specializări din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia au participat la implementarea proiectului „Educație, cercetare și valorificare științifică a patrimoniului cultural bizantin din nordul Italiei”. Cu acest prilej, vineri, 28 octombrie 2022, de la ora 17.30, tinerii au participat la vernisajul expoziției „Micro & Macro: indosarre Ravenna”. Evenimentul s-a desfăşurat la Baptisteriul Arian (Monument Unesco) și a continuat la Muzeul Național din Ravenna. Studenții au fost însoțiți de arhid. lect. univ. dr. Răzvan Brudiu, titularul catedrei de Misiologie Ortodoxă, și de lect. univ. dr. Sorin Albu, coordonatorul secției de Mozaic.

Proiectul „Micro & Macro: indossare Ravenna” a prins viață în laboratoarele Academiei de Arte Frumoase din Ravenna, în contextul predării pentru anul II al cursului de doi ani de „Decorarea mozaicului” cu profesoara de la „Cursul de design de bijuterii”, doamna Emanuela Bergonzoni. Punctele cheie ale conturării ideii creative – cea care a dus la formularea proiectului – au fost moștenirile istorice ale Ravennei, printre care se remarcă monumentele, mozaicurile și bijuteriile.

Proiectul constă în realizarea a opt serii de bijuterii cu inserții mozaicale inspirate din perimetrele planurilor monumentelor UNESCO prezente în Ravenna. Aceste bijuterii scenografice au fost realizate din material plastic transparent si decorate la suprafață cu micromozaic inserat în decor metalic, realizat manual de fiecare student participant la proiectul academic.

Ravenna îşi păstrează cultura trecutului, menținând în același timp şi contemporaneitatea dinamică şi remarcabilă ce o caracterizează. Astfel, primul dintre criteriile care au permis înscrierea monumentelor din Ravenna pe lista patrimoniului mondial UNESCO a fost acela de „a reprezenta prin capodoperele sale geniul creator al omului”. Orașul găzduiește, de asemenea, Academia de Arte Frumoase, una dintre cele mai vechi instituții de profil, deoarece datează din anul 1829.

Share