În perioada 21-22 mai 2022, un grup de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, însoțiți de părintele Cristian-Nicolae Rațiu, duhovnicul instituției de învățământ, au efectuat un pelerinaj în județele Timiș și Arad. Activitatea a avut drept scop vizitarea unor mănăstiri și biserici din această regiune.
Pelerinajul studenților albaiulieni a debutat în dimineața zilei de 21 mai, iar primul obiectiv vizitat a fost Catedrala „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, unde tinerii au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. În continuare, pașii pelerinilor au fost purtați la Mănăstirea Bezdin, una dintre puținele mănăstiri ortodoxe sârbești din România care încă se mai păstrează, ea datând din jurul anului 1539. În biserica mănăstirii sunt adăpostite moaștele Sfântului Kiril, canonizat de curând, un sfânt care a viețuit în acest așezământ monahal. Detaliile istorice, biografice și duhovnicești legate de Sfântul Kiril, discutate chiar în tinda casei sale, au oferit tinerilor o înțelegere mai bună a vieții și activității desfășurate de acest sfânt.
Itinerariul a continuat la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, cea mai veche vatră monahală din țara noastră, cu viață monahală neîntreruptă încă de la atestarea ei documentară, din anul 1177; este de menționat faptul că unii istorici locali vorbesc despre existența unor „călugări greci” (ortodocşi), la Hodoş-Bodrog, încă din secolul al XI-lea. Actuala biserică datează din a doua jumătate a secolului al XIV-a, în vreme ce dintre clădirile vechi se mai păstrează turnul-clopotniță, clădirea stăreției și o parte din zidul de incintă, pe latura de nord. Prima zi a pelerinajului s-a încheiat cu vizitarea municipiului Arad, oraș ce deține un bogat patrimoniu cultural-istoric, oferind vizitatorilor un adevărat „muzeu în aer liber” al stilurilor arhitectonice specifice secolelor XVIII, XIX şi XX.
Cea de-a doua zi a excursiei a debutat cu participarea la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Gai, reînființată în anul 1964, având hramul „Sfântul Simeon Stâlpnicul”. Complexul monahal de aici a fost construit între anii 1760-1762 de către episcopul sârb al Aradului, Sinesie Jivanovici, pentru a fi folosit și de urmașii săi în scaunul episcopal. După Sfânta Liturghie, studenții pelerini au vizitat Cetatea Șoimoș, construită către sfârșitul secolului al XIII-lea de către o familie nobiliară.
Participarea la dumnezeieștile slujbe și cinstirea multor odoare sfinte din ținutul Banatului ne-au dăruit o adâncă liniște sufletească și ne-au întărit credința. Acest pelerinaj a fost un prilej de bucurie, care ne-a oferit cadrele optime pentru înălțarea spirituală, dar și un climat prielnic pentru petrecerea timpului liber.
Alexandru Graur