Târnosirea bisericii din filia Păingeni, parohia Merișor, protopopiatul Târgu-Mureş

În data de 4 februarie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de târnosire a bisericii din filia Păingeni, parohia Merișor, protopopiatul Târgu-Mureş. În continuare, Arhipăstorul nostru a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

Sâmbătă, 4 februarie 2023, zi în care Biserica noastră face pomenirea de peste an a Sfântului Cuvios Isidor Pelusiotul, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în filia Păingeni, parohia Merișor, protopopiatul Târgu-Mureş. Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfânta Treime” din localitate, după care a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși.

Adresându-se celor prezenți, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: „Biserica este locul în care Hristos Domnul, Capul ei, coboară la poporul Său. Aici, precum arată filozoful Petre Țuțea, noi primim definiția omului. Dacă ar dispărea Biseria din istorie, zice el, istoria n-ar mai avea oameni. Ar dispărea și omul. Cred că are mare dreptate. Comuniunea omului cu Dumnezeu se realizează și se menține în ambianța Bisericii, unde avem Sfânta Liturghie, cu Adevărul evanghelic și Hrana euharistică. Uniți cu Hristos prin Cuvânt și Taină, ne împlinim menirea pe acest pământ și, totodată, înaintăm dinamic spre ținta sfințeniei”.

La finalul slujbei, pentru întreaga osteneală și râvnă apostolică de care a dat dovadă în activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, părintele Marinel Suotean, preot al parohiei Merișor începând cu anul 2017, a fost hirotesit întru sachelar. De asemenea, ostenitorii și binefăcătorii care au contribuit la renovarea și înfrumusețarea locașului de închinare au primit din partea Întâistătătorului Eparhiei noastre Diplome de aleasă cinstire.

Biserica „Sfânta Treime” din Păingeni, existentă în anul 1700, a fost grav afectată de un obuz în anul 1942. Reparațiile generale au fost demarate în anul 2016, urmând să fie realizate numeroase lucrări de renovare a interiorului și exteriorului locașului de cult. În decursul anului 2019, biserica a fost împodobită cu haina picturii. Ulterior, locașul de închinare a fost înfrumusețat și înzestrat cu toate cele necesare cultului divin, fiind pregătit pentru târnosire.

Share