Tinerii din protopopiatul Blaj au celebrat în mod solemn Ziua Eroilor

Anul 2021 a fost declarat în cadrul Patriarhiei Ortodoxe Române drept Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor. Prin aceasta s-a dorit manifestarea unei atenții speciale față de cei trecuți în veșnicie prin desfășurarea unor acțiuni care să se reflecte în dictonul „Ora et labora” („Roagă-te și muncește”).

Astfel, pe lângă grija pentru sufletele lor exprimată prin rugăciuni, slujbe și pomeniri, suntem chemați să acordăm o atenție specială și cimitirelor, care sunt locurile de odihnă ale trupurilor acestora. Îngrijirea cimitirelor este expresia respectului și a unei pioase aduceri aminte față de înaintașii noștri. O categorie aparte în rândul celor adormiți în Domnul o reprezintă eroii neamului nostru. Acestora le vom arăta neîntrerupt recunoștința pentru libertatea noastră și pentru păstrarea identității naționale, a pământului și a limbii strămoșești, valori de mare preț pentru care aceștia s-au jertfit până la moarte.

La propunerea Grupului de Inițiativă pentru Tineret din cadrul Protopopiatului Ortodox Blaj, un grup numeros de elevi de la cele două licee din Blaj, Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea” și Colegiul Național „I.M.Clain”, s-au implicat într-un parteneriat educațional fără precedent, care a urmărit îmbunătățirea considerabilă a aspectului mormintelor din Cimitirul Eroilor din Blaj.

Astfel, în perioada premergătoare Zilei Eroilor, timp de o săptămână, mai multe grupuri de tineri voluntari s-au străduit să își manifeste prețuirea față de eroi, îngrijindu-le exemplar mormintele. Aceste activități practice pentru îngrijirea celor 185 de morminte ale eroilor înmormântați la Blaj, în acest cimitir, au constat în îndepărtarea vegetației buruienoase, revopsirea mormintelor, curățarea temeinică a crucilor, îngroșarea sau rescrierea literelor care alcătuiesc numele înscrise pe cruci și plantarea de flori. Aceeași grijă a fost manifestată și față de monumentul ridicat în cinstea eroilor cunoscuți sau necunoscuți cu numele.

Pe tot parcursul acestor lucrări, tinerii voluntari au fost însoțiți și coordonați de cadre didactice responsabile, precum prof. ing. Daniela Păcurar, prof. Cornelia Bobeș și de părintele Ștefan Cătăuță, coordonatorul acestui proiect de suflet. Alți tineri, însă, s-au mobilizat să pregătească un frumos program artistic și patriotic dedicat eroilor noștri. Astfel, un inimos grup vocal de la Colegiul Național „I.M.Clain”, coordonat de prof. Alexandra Băcilă, a sensibilizat prin cânt inimile celor prezenți la slujba de pomenire și de comemorare a eroilor.

Aceste strădanii tinerești au avut parte de întreaga susținere și binecuvântare a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, de colaborarea cu Primăria Municipiului Blaj, reprezentată de primarul Gheorghe Valentin Rotar, de coordonarea și susținerea părintelui protopop Ovidiu Pop, a conducerii celor două unități de învățământ: Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea”, prin prof. dir. Cristina Tomotaș, și Colegiul Național „I.M.Clain”, prin prof. dir. Ioan Tomoiagă. De asemenea, notabile sunt și implicarea Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, Despărțământul „Timotei Cipariu”, din Blaj, prin domnul președinte Ioan Mihălțan, dar și sprijinul financiar semnificativ din partea Jidvei SRL – Filiala Alba.

Întreaga manifestare patriotică a luat forma unui proiect cu un mare impact în sufletele elevilor încântați de rezultatelor muncii lor, un proiect care a fost intitulat „Recunoștință eroilor neamului prin rugăciune, muncă și cânt”. Tinerii noștri au fost principalii beneficiari ai acestui proiect educativ, fiindcă au înțeles mai bine importanța „darurilor” oferite de înaintașii noștri, valoarea, dar și necesitatea jertfei, chiar până la sacrificiul suprem în anumite situații limită; au înțeles caracterul absurd al războiului și valoarea păcii, precum și că faptele noastre, asemenea ale eroilor, ne vor face vrednici ne neuitare și prețuire din partea urmașilor noștri.

Nu puțini au fost cei care au fost sensibilizați profund de mesajul pe care l-au citit pe crucea unui erou, pe nume Ioan Popescu, soldat în regimentul „Roșioriˮ Sibiu, originar din comuna Mârșani, județul Dolj: „Oprește-te o clipă, iubite trecător, / Că și tu ești ca mine, în lume muritor. / Doream o viață lungă și plină de noroc, / Dar s-a sfârșit pe câmpul de onoare în chinuri mari de foc”.

Toate aceste acțiuni premergătoare au fost întregite în ziua Praznicului Înălțării Domnului, respectiv Ziua Eroilor, printr-un eveniment solemn. Munca tinerilor a fost completată cu rugăciunea, prin slujba de pomenire săvârșită la Monumentul Eroilor. Aceasta a fost însoțită de alte momente de manifestare a prețuirii față de eroi, precum depuneri de coroane, păstrarea unui moment de reculegere, frumoase alocuțiuni și intonarea mai multor cântece de către grupul vocal, cărora li s-au alăturat și credincioșii însoțiți de preoții din Blaj prezenți la acest eveniment comemorativ.

Finalul evenimentului a urmărit păstrarea implicării elevilor până la capăt în acest proiect. Aceștia au fost îndemnați să distribuie pe mormintele eroilor toate candelele aprinse, astfel încât ruga către Dumnezeu, dar și toate sentimentele de prețuire față de eroi, concentrate în această lumină din candelă, să ajungă la fiecare erou, adică la fiecare mormânt de erou cunoscut cu numele sau necunoscut, înmormântat în Cimitirul Eroilor din Blaj.

 

Pr. Ștefan Cătăuță

Share