În data de 5 martie a.c., Părintele Arhiepiscop Irineu a participat la vernisajul expoziției temporare „Hărți din secolele XVI-XVII din colecția Nicolae Mihăilescu”. Evenimentul a avut loc la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, începând cu ora 12.00.
Marți, 5 martie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. De la ora 12.00, Chiriarhul nostru a participat la vernisajul expoziției temporare „Hărți din secolele XVI-XVII din colecția Nicolae Mihăilescu”. În cadrul evenimentului au fost expuse 27 de hărți realizate în urmă cu mai bine de patru secole. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Consiliul Județean Alba.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Întâistătătorul Eparhiei noastre a evidențiat importanța culturală a acestei expoziții cu hărți geografice, reliefând în acest sens prețuirea față de frumusețea creației lui Dumnezeu. De asemenea, Părintele Arhiepiscop Irineu a punctat faptul că expoziția organizată la Muzeul Național al Unirii reprezintă un omagiu adus celor care au realizat hărțile expuse și, implicit, o expresie a respectului față de trecutul istoric al umanității.
Manifestarea s-a bucurat de prezența doamnei Cristina Toma, manager general al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi din București. Evenimentul a fost moderat de domnul Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, alături de care s-au aflat domnul Robert Roman, directorul Muzeului Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia. De asemenea, manifestarea a reunit participarea a numeroase persoane care manifestă un interes sporit față de artă, cultură și istorie.
Hărțile care au făcut obiectul vernisajului sunt de diferite tipuri, de la planigloburi sau diverse spații geografice, până la hărți ale Țărilor Române sau ale unor diferite entități statale din Europa și Asia. Totodată, publicul prezent la Muzeul Național al Unirii a avut ocazia să admire una din primele hărți care înfățișează Transilvania. Reprezentarea geografică a fost realizată de istoricul Johannes Sambucus în urmă cu mai bine de patru secole și jumătate, fiind tipărită în anul 1566.
O parte din hărțile vernisate la Alba Iulia sunt expuse în România abia pentru întâia oară. Tot în această zi, a fost lansat și un catalog al hărților expuse, prezentarea fiind realizată de Cristina Toma, manager general al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi din București. Expoziția „Hărți din secolele XVI-XVII din colecția Nicolae Mihăilescu” este deschisă publicului până pe data de 7 aprilie 2024, la Muzeul Național al Unirii din vechea Cetate a Bălgradului.