Vizite pastorale în protopopiatul Sighișoara

În data de 1 septembrie a.c., Părintele Arhiepiscop Irineu a efectuat o serie de vizite pastorale în protopopiatul Sighișoara. Însoțit de părintele protopop Ovidiu Dan, Arhipăstorul nostru a poposit în parohiile Sighișoara IV, Țopa, Șaeș, Apoldu, Daia și Criș, precum și la sediul unei companii de transport din municipiul Sighișoara.

Joi, 1 septembrie 2022, în prima zi a noului an bisericesc, când este pomenit Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a efectuat o serie de vizite pastorale în protopopiatul Sighișoara. Începând cu ora 9.30, însoțit de către părintele protopop Ovidiu Dan, Întâistătătorul Eparhiei noastre a poposit în cadrul a șase comunități de credincioși din cuprinsul protoieriei, precum și la o instituție.

Prima comunitate în care a poposit Arhipăstorul nostru a fost parohia Sighișoara IV, păstorită de către preoții Olimpiu Burlea și Ion Adrian Staicu Mitea. Aici, Întâistătătorul Eparhiei noastre a fost întâmpinat de către credincioșii parohiei, îmbrăcați în frumoasele straie populare specifice zonei. Arhipăstorul nostru a rostit o meditație duhovnicească despre începutul noului an bisericesc și despre modul în care credincioșii sunt datori a-și trăi viața în acord cu valorile creștine. În acest sens, Părintele Arhiepiscop Irineu a oferit câteva modele de viață creștină, amintind printre acestea pe Regele Ferdinand I și Regina Maria, monarhi virtuoși, înzestrați cu multă dragoste pentru popor.

Mai departe, Întâistătătorul Eparhiei noastre a vizitat biserica „Sfinții Ierarhi Ilie Iorest și Sava Brancovici” din parohia Țopa, păstorită de către părintele Nicușor Crăciun. Biserica parohială a fost ridicată începând cu anul 1977, locașul de cult fiind târnosit 11 ani mai târziu, în 1988. Și aici, Ierarhul nostru a fost întâmpinat de un grup numeros de credincioși purtând tradiționalele costume populare. După ziditorul cuvânt de învățătură rostit de Arhipăstorul nostru, bunii credincioși ai parohiei i-au oferit în dar Părintelui Arhiepiscop o frumoasă priceasnă.

Continuând periplul pastoral, Chiriarhul nostru a poposit în mijlocul credincioșilor din parohia Șaeș, păstorită cu trudă și destoinicie de către părintele Marius Stan. Biserica parohială din această localitate, așezată în imediata apropiere a municipiului Sighișoara, a fost construită începând cu anul 1816 și are hramul „Schimbarea la Față”. Apoi, Părintele Arhiepiscop Irineu a vizitat parohia Apold, unde slujește părintele Lucian-Dumitru Toni. Chiriarhul nostru a poposit la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, edificată în anul 1806. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a fost prezent în parohia Daia, păstorită de către părintele Cristian Rotar. Aici, Ierarhul nostru a poposit în biserica parohială cu „Schimbarea la Față”, locaș de cult edificat între anii 1832-1833.

În continuarea itinerariului pastoral efectuat pe plaiurile mureșene, Chiriarhul nostru a vizitat Firma Kraft Logistic, cu sediul în municipiul Sighișoara. Părintele Arhiepiscop Irineu s-a întâlnit cu angajații și personalul acestei companii de transport, adresându-le gânduri și sfaturi duhovnicești. La final, Arhipăstorul Alba Iuliei a poposit în parohia Criș, păstorită de către părintele Bogdan Oros. Întâistătătorul Eparhiei noastre a vizitat biserica „Învierea Domnului”, locaș de cult edificat în urmă cu aproape trei secole, între anii 1732-1733.

În cuvântul rostit la finalul itinerariului pastoral efectuat în protopopiatul Sighișoara, Ierarhul nostru a spus: „Din nou, m-am aflat astăzi pe plaiurile româneşti şi pitoreşti ale judeţului Mureş, de data aceasta în protoieria Sighişoara. În cele şase parohii, am fost întâmpinat, cu bucurie, de către preoţii noştri, harnici lucrători în ogorul Domnului, şi de către creştinii noştri, pentru care credinţa ortodoxă înseamnă viaţă în Hristos. Atenţia mea s-a îndreptat, cu precădere, spre păstorii sufleteşti, pe care i-am încurajat să facă «lucrul evanghelistului» şi să fie solidari cu poporul lui Dumnezeu. Iar credincioşilor din aceste parohii le-am oferit cuvântul adevărului, şi, totodată, le-am adresat îndemnul de a face din viaţa lor o înălţare pe scara virtuţilor morale”.

Share