Voievodul Mihai Viteazul, pomenit la 421 de ani de la trecerea în veșnicie

Pe data de 9 august 2022, Înalt preasfințitul Părinte Irineu a poposit la biserica memorială „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. În prezența a numeroși credincioși, Ierarhul nostru a oficiat slujba Paraclisului Maicii Domnului, după care a săvârșit slujba Parastasului pentru Voievodul Mihai Viteazul.

Marți, 9 august a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la biserica memorială „Mihai Viteazul” din vechea Cetate a Bălgradului, locaș de cult ce poartă hramurile „Sfânta Treime” și „Sfântul Siluan Athonitul”. Începând cu ora 18.00, Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba Paraclisului Maicii Domnului, după care a săvârșit slujba Parastasului pentru marele Voievod Mihai Viteazul, cu ocazia împlinirii a 421 de ani de la trecerea la Domnul. La final, Întâistătătorul Eparhiei noastre a rostit un cuvânt de învățătură, în prezența a numeroși credincioși dreptslăvitori din parohiile albaiuliene. Slujitor al altarului bisericuței din lemn de aici este părintele prof. dr. Florin Botezan, cadru didactic la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia.

Biserica „Sfânta Treime” și „Sfântul Siluan Athonitul” din Alba Iulia, ridicată în perioada 1988-1992, se află pe locul fostei Mitropolii Ortodoxe a Transilvaniei și al Catedralei ridicate de Voievodul Mihai Viteazul. Biserica Mitropoliei nu s-a păstrat, fiind dărâmată în totalitate de regimul habsburgic în anul 1714, urmând ca numeroase materiale să fie folosite la construirea bisericii ortodoxe a parohiei „Maieri II” din Alba Iulia. La fel ca și vechiul locaș de cult ctitorit de Domnitorul Țării Românești, biserica memorială „Mihai Viteazul” din Alba Iulia are ca hram „Sfânta Treime”, simbol al unității de credință și de neam a celor trei Țări Românești. Sfințirea locașului de închinare a avut loc pe data de 26 noiembrie 2006, moment în care biserica a primit cel de-al doilea hram, fiind ocrotită de Sfântul Siluan Athonitul.

Share