Ziua internaţională de comemorare a comerţului cu sclavi şi a abolirii acestuia, marcată în municipiul Blaj

Ziua Internațională a abolirii comerțului cu sclavi şi a abolirii acestuia, stabilită de Organizația Națiunilor Unite pentru Cultură și Știință în data de 23 august, a fost sărbătorită la Blaj de un grup de tineri liceeni coordonați de părintele Ștefan Cătăuță.

Tinerii prezenți la această întâlnire desfășurată în curtea Liceului „Ștefan Manciulea” din Blaj au vizionat filmul artistic „Amazing Grace” (în traducere, „Mai aproape de Cer”) și, pornind de la mesajul filmului, au exprimat păreri despre libertate ca dar dumnezeiesc, despre drepturile fundamentale ale omului, despre ororile provocate de sclavagism și de rasism, precum și despre formele de sclavie încă existente în zilele noastre.

Această proiecție de film continuă seria de filme vizionate de către tinerii blăjeni pe parcursul unei lungi perioade de timp (aproximativ șase ani), în cadrul unui proiect educativ intitulat „O seară de film”, desfășurat într-un parteneriat dintre Protopopiatul Ortodox Blaj și școlile din Blaj. Însă, particularitatea acestui moment îl constituie faptul că, pentru prima dată, proiecția filmului a fost nocturnă și în aer liber. În felul acesta, considerăm că a fost împlinit un întreit scop: educativ, social și recreativ.

 

Pr. Ștefan Cătăuță

Share