Slujire arhierească la hramul Mănăstirii Socolul de Câmpie, protopopiatul Reghin

Sâmbătă, 29 august 2020, în ziua prăznuirii Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit la Mănăstirea Socolul de Câmpie, protopopiatul Reghin. Cu prilejul hramului, Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în altarul de vară din incinta așezământului. Obștea acestei vetre monahale se află sub oblăduirea maicii starețe monahia Bartolomeea Pop.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Trăim niște timpuri de mare împietrire spirituală, în care domină răceala egoismului și a indiferenței, microbul desfrâului și al violenței, demonul corupției și al lăcomiei. Trăim timpuri de mare dezastru moral, în care domină cultura morții, moda provocatoare și nerușinată și răspândirea unei imoralități distrugătoare. Pe măsură ce lumea se mișcă prin secole, povara păcatelor și a răutăților o apasă tot mai mult de parcă nu mai poate respira și se asfixiază. De aceea, trebuie să ne străduim în toată vremea să avem o inimă curată și bună și să împlinim cu perseverență voia lui Dumnezeu, Singurul Care ne poate da binele și fericirea”.

Situată la 22 km de municipiul Reghin, biserica Mănăstirii Socolul de Câmpie a fost construită între anii 1942-1958, prin contribuția și sub purtarea de grijă a preotului paroh de atunci, Nicolae Plămădeală. Locașul de cult a fost sfințit în anul 1974, primind hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. În anul 1994, odată cu numirea ca slujitor a părintelui ieromonah Simion Pop, biserica parohială a fost transformată în așezământ monahal de călugări, luând astfel ființă Mănăstirea de la Socolul de Câmpie. Resfințirea locașului de cult a avut loc la data de 29 august 1994, biserica primind cu acest prilej al doilea hram: „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Începând din anul 1999, mănăstirea de călugări a fost transformată în așezământ monahal de maici, viața spirituală de aici cunoscând ulterior o revigorare deosebită.

Share