Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a slujit astăzi în parohia Purcăreţi - Recea din protopopiatul Sebeş

Astăzi, 03 iunie, când în Biserica Ortodoxă sunt pomeniţi Sf. Mc. Luchilian, Ipatie, Pavel şi Paula fecioara, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a fost prezent în parohia Purcăreţi-Recea, protopopiatul Sebeş unde a binecuvântat capela nou construită pe muntele Recea şi a slujit Sfânta Liturghie.

Despre istoricul parohiei şi slujirea Arhipăstorului nostru de astăzi ne-a vorbit părintele paroh Valentin Creţ.

„Parohia Ortodoxă Purcăreţi este aşezată în zona mărginimii între mănăstirile Strungari şi Afteia, într-o zonă de deal cu privelişte minunată. Este formată dintr-un număr mic de enoriaşi, doar 71 de familii, dar oameni credincioşi şi evlavioşi. Ei veneau la început aici doar cu animalele la păşune, ocupaţia lor de bază fiind păstoritul, pentru ca apoi să se stabilească în acest loc, închegând o vatră sătească. Locaşul de închinare din Purcăreţi este o frumoasă biserică ridicată în 1880, de către o populaţie care a venit din satul vecin Răchita. În anul 1967 a fost consolidată iar în 1987 s-a realizat pictura iar în 2004 a fost schimbat acoperişul.

Primăvara, localnicii urcă cu turmele la munte unde păşunează pe terenurile particulare, unde stau peste vară şi unde am simţit şi eu nevoia să fiu prezent în mijlocul lor. De aceea în ultimii 2 ani am construit o capelă, cu ajutorul primăriei comunei Pianu, al Ocolului silvic Pianu şi al unui număr restrâns de credincioşi. Anul acesta a fost ridicată şi clopotniţa şi conform rânduielii bisericeşti am chemat pe ierarhul nostru ca să o binecuvânteze pentru a putea sluji aici, cu dragoste, de hramul acesteia „Sfânta Treime”.

Această capelă ridicată pe muntele Recea a fost necesară pentru faptul că şi acolo credincioşii locuiesc vara, pe timpul păşunatului, şi, prezenţa lui Dumnezeu, prezenţa glasului clopotelor în vârf de munte arată dragostea noastră faţă de Hristos şi dragostea credincioşilor ca în zi de Duminică sau sărbătoare să aibă posibilitatea de a se ruga, a se închina şi a participa la Sfânta Liturghie. De aceea este un lucru minunat pentru munţii Sebeşului pentru zona mărginimii ca odată cu finalizarea acestei capele să fie în mijlocul nostru şi Ierarhul nostru, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, pentru a ne binecuvânta lucrarea noastră din această zonă greu accesibilă dar aproape de Dumnezeu şi a ne bucura duhovniceşte.”

Share