Centenarul Catedralei Reîntregirii și Încoronării din orașul Marii Uniri

Pe data de 8 octombrie 2022, Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Catedrala Încoronării, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la slujba de sfințire a locașului de închinare. Ierarhul nostru a oficiat Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru Regii Ferdinand și Maria, după care a avut loc prezentarea albumului intitulat „Catedrala Ortodoxă și Reședința Arhiepiscopală din Alba Iulia”.

Sâmbătă, 8 octombrie 2022, Catedrala Reîntregirii și Încoronării din orașul Marii Uniri a îmbrăcat aleasă haină de sărbătoare, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la slujba de sfințire a edificiului ridicat pentru mărețul eveniment al Încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria (15 octombrie 1922). Acest moment solemn a fost marcat prin prezența în mijlocul credincioșilor albaiulieni a Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, care a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, la Catedrala arhiepiscopală, începând cu ora 9.00.

În continuare, de la ora 11.00, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii Catedralei, Regele Ferdinand și Regina Maria, în prezența edilului șef al Alba Iuliei, domnul Gabriel Pleșa, și a numeroși credincioși dreptslăvitori din municipiu și împrejurimi. La finalul ceremoniei, Părintele Arhiepiscop Irineu a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat însemnătatea deosebită a edificiului eclezial ridicat în inima vechii Cetăți a Bălgradului în urmă cu un secol.

Referindu-se la acest moment de sărbătoare, Chiriarhul nostru a spus:

„Astăzi, înainte cu o săptămână de grandioasa sărbătoare a Centenarului Încoronării, marcăm împlinirea unui veac de la construirea şi sfinţirea Catedralei ortodoxe din Alba Iulia. Inspirată cu fidelitate după Biserica Domnească din Târgovişte, aceasta ne aminteşte de epoca lui Mihai Viteazul care zidise, în 1597, aici în Bălgradul medieval, catedrala mitropolitană, distrusă ulterior de stăpânirea habsburgică. Prin edificarea locaşului bisericesc ortodox, în 1921-1922, se repară o nedreptate istorică şi, totodată, se aduce cuvenitul omagiu Suveranilor României Mari, care se încoronează, aici la Alba Iulia, consfinţindu-se astfel unitatea tuturor românilor, dobândită după un lung şir de suferinţe şi de sacrificii.

Catedrala ortodoxă din străvechea cetate a Daciei Romane şi a gloriei Voievodului Mihai Viteazul este locul de sfinţire a coroanelor monarhilor României întregite şi un loc de rugăciune necontenită adusă lui Dumnezeu pentru ocrotirea Sa generoasă oferită românilor. În acelaşi timp, Catedrala este un simbol al unităţii noastre româneşti şi creştineşti şi un prestigios monument al Unirii. Iată de ce, în această zi, săvârşind Dumnezeiasca Liturghie şi slujba Parastasului, Îl preamărim pe Cel Atotputernic şi aducem prinosul recunoştinţei noastre Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, fericiţii ctitori ai acestui edificiu ecleziastic ce străluceşte în fruntea bisericilor din România, având un destin unic şi irepetabil”.

Apoi, de la ora 11.30, a avut loc prezentarea albumului intitulat „Catedrala Ortodoxă și Reședința Arhiepiscopală din Alba Iulia”. Lucrarea, editată sub directa coordonare a Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, a fost tipărită la Editura Reîntregirea, în contextul serbării centenarului Catedralei Încoronării. Prezentarea albumul a fost realizată de către părintele Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Eparhiei Alba Iuliei. Lucrarea este structurată în trei capitole mari, precedate de cuvântul-înainte al Părintelui Arhiepiscop Irineu, și conține peste 300 de fotografii cu Catedrala și ansamblul arhitectural ce o înconjoară.

Primul capitol, intitulat „Importanța istorică a unui prestigios așezământ ecleziastic”, ne prezintă cele mai importante pagini din istoria străvechiului oraș Alba Iulia, ca loc sfânt și binecuvântat al patriei române. În același capitol, ne sunt descrise etapele de construcție ale Catedralei Încoronării și evenimentele majore legate de istoria acestui locaș bisericesc. Aici sunt expuse imagini de epocă ce ilustrează evoluția șantierului, secvențe de la ceremonialul solemn al Încoronării primilor Suverani ai României Mari și poze prețioase din perioada interbelică.

Capitolul al doilea, „Catedrala Ortodoxă a Reîntregirii și Încoronării”, ne descrie în amănunt arhitectura sfântului locaș și detaliile sculpturale specifice ale iconostasului și mobilierului. De asemenea, ni se prezintă hermeneutica iconografică a picturii murale realizate cu mult rafinament artistic de către maestrul Costin Petrescu. Imaginile din acest capitol ne pun înainte scene biblice din viața Mântuitorului și reprezentări iconice ale celor mai cunoscuți Sfinți ai Bisericii Ortodoxe.

Al treilea capitol, denumit „Ansamblul arhitectural al Reședinței arhiepiscopale”, ne introduce din punct de vedere istoric, dar și vizual în Palatul arhiepiscopal, încântându-ne cu o serie de fotografii cu cele mai importante încăperi: Cancelaria eparhială, Salonul oficial, Aula „Sfântul Simion Ștefan”, Sala „Sfântul Ierotei”, Salonul „Emilian Episcopul” ș.a.

Albumul de față ne propune o călătorie în istoria multiseculară a Cetății Alba Iuliei, oprindu-ne cu mintea și sufletul în acest loc marcat de un profund simbolism național și de încărcătură duhovnicească. Parcurgând cele 250 de pagini ale acestei lucrări, vom avea posibilitatea de a înțelege semnificațiile arhitectonice și iconografice ale Catedralei și ne vom putea desfăta de frumusețile unei veritabile bijuterii arhitecturale. Porțile acestui sanctuar al neamului nostru sunt deschise pentru românii de pretutindeni care poposesc în Cetatea Marii Uniri pentru a aduce un omagiu de recunoștință înaintașilor noștri care ne-au lăsat o moștenire de mare preț: Credința străbună și România întregită.

Programul zilei de astăzi va continua după oficierea slujbei Vecerniei mari, prin organizarea unui concert aniversar de muzică bizantină susținut de Grupul „Sfântul Ioan Damaschin”, alături de Grigoris Anastasiou. Momentul artistic face parte din cadrul evenimentului intitulat „Zilele Artei Bizantine”, derulat în perioada 6-9 octombrie 2022 la Cluj-Napoca și Alba Iulia.

*

Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia, cunoscută sub numele de Catedrala Încoronării sau Catedrala Reîntregirii, este un simbol nu doar pentru clerul şi credincioşii Arhiepiscopiei Alba Iulia, ci şi pentru întreaga ţară, strălucind în fruntea bisericilor româneşti, „ca o mamă între fiicele ei”. Construcţia Catedralei a durat mai puțin de un an, piatra de temelie fiind așezată la 28 martie 1921, în a doua zi de Paşti, la 8 septembrie în același an s-a montat crucea pe turla bisericii, iar la 1 decembrie au fost demontate schelele. Din punct de vedere arhitectural, edificiul se încadrează în curentul artistic neoromânesc promovat de arhitectul Ion Mincu, inspirat din arhitectura medievală românească, în special din cea brâncovenească.

Ca orice locaş de cult, după terminarea lucrărilor de construcție, biserica a primit pecetea sfinţeniei. O filă din istoria Bisericii din Ardeal s-a petrecut la data de 8 octombrie 1922, la Alba Iulia, când Catedrala a îmbrăcat haine de sărbătoare, gătindu-se ca o mireasă a lui Hristos. Cu acest prilej, locașul de închinare a primit hramul „Sfânta Treime” și „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Slujba de sfinţire a fost oficiată de un sobor de ierarhi: Mitropolitul-primat al României Miron Cristea, Mitropolitul Nicolae Bălan al Ardealului, Arhiepiscopul Gurie Grosu al Basarabiei, Episcopul Nicolae Ivan al Vadului, Feleacului şi Clujului și Episcopul Vartolomeu Stănescu al Râmnicului, înconjurați de un numeros sobor de clerici. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane din Sibiu și Corul Școlii Normale din Sibiu, dirijate de Timotei Popovici.

Catedrala Încoronării și Reîntregirii, precum și întreg ansamblul arhitectural ce o înconjoară, au dobândit importante semnificații istorice, naționale și spirituale legate de identitatea poporului român. Pentru românii de pretutindeni, acest așezământ bisericesc, înălțat în „cetatea de durere și de slavă a neamului românesc”, este un simbol al unității naționale și un monument ce confirmă recunoașterea internațională a României întregite, prin actul Încoronării Regelui Ferdinand și Reginei Maria de la 15 octombrie 1922. Prin marile evenimente din istoria neamului şi a Bisericii care au avut loc la Alba Iulia, Catedrala Încoronării sau a Reîntregirii Neamului rămâne un simbol al oraşului şi al ţării, un punct de întâlnire între istoria veche şi viaţa actuală a Bisericii, precum și un binecuvântat spațiu de rugăciune și loc de pelerinaj.

Share