Pe data de 10 noiembrie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a participat la conferința cu titlul „«Prin educaţie spre vocaţie!» - Modele de bune practici în prevenirea abandonului şcolar. Rolul parteneriatului public-privat în asigurarea sustenabilității unui proces educativ întemeiat pe vocație personală și valori”. În cadrul evenimentului a fost subliniată importanța generării unui sistem de învățământ bazat pe valorile creștine și pe cultivarea caracterului copiilor.
Joi, 10 noiembrie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a participat la conferința cu titlul „«Prin educaţie spre vocaţie!» - Modele de bune practici în prevenirea abandonului şcolar. Rolul parteneriatului public-privat în asigurarea sustenabilității unui proces educativ întemeiat pe vocație personală și valori”. Evenimentul a avut loc începând cu ora 11.00, în Sala de conferințe „Capernaum” din incinta Căminului bisericesc „Peregrinus” din Alba Iulia. Întrunirea de față a marcat atât finalizarea proiectului „Prin educație spre vocație!”, cât și demararea etapei de asigurare a sustenabilității acestuia prin parteneriatul încheiat între autoritățile publice și partenerii din proiect.
La eveniment au luat parte invitați de seamă, dintre care amintim pe domnul Makkai Péter, ministru secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii și reprezentant al Fondului Român de Dezvoltare Socială (instituția finanțatoare a proiectului). De asemenea, s-au aflat de față numeroși reprezentanți ai Consiliului Județean Alba, ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, precum și ai primăriilor partenere în cadrul proiectului: Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeș, Cugir, Zlatna, Baia de Arieș, Ocna Mureș, Hopârta, Roșia de Secaș, Valea Lungă, Rădești, Mirăslău, Berghin, Sântimbru și Ighiu.
În cadrul evenimentului a fost subliniată importanța generării unui sistem de învățământ bazat pe valorile creștine și pe cultivarea caracterului copiilor. De asemenea, a fost evidențiată importanța parteneriatului dezvoltat între Biserică, Școală și autoritățile publice din județul Alba, cu scopul ajutorării copiilor nevoiași, în baza unui proces educativ care să se desfășoare cu eficiență pe o perioadă îndelungată. Totodată, a fost apreciată susținerea financiară a autorităților publice județene și locale manifestată în cadrul derulării proiectului.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Arhipăstorul nostru a spus: „Din punct de vedere social și pastoral, copiii sunt generațiile mature de mâine ale omenirii, veriga de legătură organică dintre prezent și viitor. Pe plan spiritual-moral, ei sunt mugurii idealurilor creștine de perfecțiune, modele de viață pentru cei din jurul lor. Străduindu-ne să dăltuim sufletele copiilor după valorile Evangheliei, noi ascultăm de Hristos, Care i-a iubit și a zis: „Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți” (Mc. 10, 14). Conștientizând importanța educației tinerelor vlăstare, în Arhiepiscopia Alba Iuliei funcționează 29 de centre educaționale și programe after-school de care beneficiază un număr de peste 700 de copii. Pe lângă dimensiunea formativ-școlară a activităților realizate, preoții, coordonatorii și educatorii din aceste așezăminte socio-educative se preocupă constant de formarea unor caractere frumoase, prin cultivarea virtuților creștine”.
În ultima parte a conferinței, în numele Întâistătătorului Eparhiei noastre, părintele Nicolae Ignat, consilier social-misionar în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, le-a oferit tuturor partenerilor implicați în cadrul proiectului Diplome de încredere. Apoi, au luat cuvântul o parte dintre reprezentanții partenerilor proiectului: domnul Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia, doamna prof. Oana Badea, primarul municipiului Aiud, doamna prof. Elena Ignat, inspector școlar, domnul Vasile Zdrenghea, președintele FAER Reghin, domnul Emanuel Țapu, director executiv al HEKS/EPER România, precum și membri ai Fondului Român de Dezvoltare Socială (FRDS).
Adresat elevilor aflați în risc de abandon școlar, proiectul „Prin educație spre vocație!” are ca obiectiv creșterea gradului de incluziune socială și a performanțelor școlare ale tinerilor din opt unități de învățământ și două Centre de Zi din județul Alba, precum și din cadrul a trei școli din județele Mureș și Bihor. Astfel, se urmărește implementarea unui model de servicii educaționale alternative, complementare sistemului formal de învățământ. Proiectul a fost implementat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Fundația HEKS/EPER România, Fundația FAER Reghin și NEWschool Norvegia, în cadrul unei finanțări prin Granturile Norvegiene, prin Programul de Dezvoltare locală. Perioada de implementare a proiectului a fost de 24 de luni, operator al programului fiind Fondul Român de Dezvoltare Socială.