În ziua slăvitului Praznic al Botezului Domnului, Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent la biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din Târgu Mureș. Chiriarhul nostru a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, după care a săvârșit slujba Aghiasmei celei mari.
Luni, 6 ianuarie 2025, în ziua Praznicului Botezului Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în mijlocul credincioșilor din Târgu Mureș. Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură la biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din municipiul reședință de județ. La finalul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Eparhiei noastre a oficiat slujba Aghiasmei celei mari, pe esplanada din fața locașului de închinare. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele Constantin Toma, preot al parohiei Târgu Mureș II, părintele Petru Șerban, preot al parohiei Târgu Mureș II, sector II, și părintele Olimpiu Zăhan, preot al parohiei Târgu Mureș VIII.
În cuvântul de învățătură, Ierarhul nostru, adresându-se celor prezenți, a spus: „Precum îndeamnă Sfântul Apostol Pavel, noi trebuie să căutăm cele de sus, unde se află Hristos, adică să acordăm prioritate realităților cerești. În felul acesta, Mântuitorul nostru va fi mereu cu noi și ne va pătrunde ființa cu razele iubirii Sale blânde, iertătoare și tămăduitoare. Punându-L pe Hristos în centrul existenței noastre, noi ne vom modela tot mai mult după chipul Său și vom reuși, totodată, să-l reflectăm în societatea noastră. Lăsându-ne călăuziți de Domnul, El va stabili cu fiecare dintre noi o relație personală, o relație de prietenie unică, copleșindu-ne cu darurile Sale abundente și minunate”.
Biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din Târgu Mureș a fost ridicată în prima jumătate a secolului XX, la inițiativa protopopului Ștefan Rusu. În data de 10 mai 1925, în prezența Episcopului Nicolae Ivan al Clujului, a fost așezată piatra de temelie a edificiului, slujba de sfințire a noului locaș de închinare fiind oficiată în 2 decembrie 1934. De asemenea, între anii 1970-1986, interiorul bisericii a fost împodobit cu haina picturii. La data de 12 august 2012, în urma finalizării lucrărilor de reabilitare și înfrumusețare efectuate, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Laurențiu și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, dimpreună cu ierarhii eparhiilor sufragane Mitropoliei Ardealului, au oficiat slujba de binecuvântare a bisericii, în prezența a numeroși clerici și credincioși din municipiu și împrejurimi.