Evenimentul intitulat „Zilele Artei Bizantine”, găzduit de Alba Iulia

Sâmbătă, 8 octombrie a.c., orașul Marii Uniri a fost gazda unor momente artistice deosebite, prilejuite de Zilele Artei Bizantine. Manifestarea, derulată în perioada 6-9 octombrie, se află la cea de-a XVIII-a ediție, primele două zile desfășurându-se la Cluj-Napoca. Organizarea evenimentului s-a materializat sub îndrumarea lect. univ. dr. Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și coordonator al grupului de muzică, artă și cultură bizantină „Sfântul Ioan Damaschin”.

Într-o zi cu o semnificație aparte pentru vechea Cetate a Bălgradului, când se împlinesc 100 de ani de la târnosirea Catedralei Încoronării, programul evenimentului a debutat la ora 12.00, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, printr-un curs demonstrativ de muzică bizantină. În continuare, de la ora 16.00, la Muzeul icoanei și al cărții vechi, Museikon, s-a derulat vernisajul expoziției de artă bizantină ce a cuprins lucrări în tehnica mozaicului realizate de către studenții secției de Artă sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, sub coordonarea lect. univ. dr. Sorin Albu.

De la de la ora 18:00, la Catedrala Încoronării, a fost oficiată slujba Vecerniei mari cu Litie de către un sobor de preoți și diaconi. Ceremonia a fost urmată de un concert aniversar de muzică bizantină susținut de către Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj-Napoca. Membrilor ansamblului li s-a alăturat prof. univ. dr. Grigorios Anastasiou, cadru didactic al Universității Naționale și Capodistriene din Atena și directorul Institutului de Muzicologie din Atena. Evenimentul a fost moderat de către părintele arhid. lect. univ. dr. Răzvan Brudiu, cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

Momentul artistic a fost prilejuit de interpretarea unui deosebit buchet de cântări psaltice pregătite în mod special de către prof. univ. dr. Grigorios Anastasiou pentru acest concert. Partiturile melodice, care datează din secolul al XII-lea, au fost identificate de către însuși Grigorios Anastasiou, în urma unei cercetări efectuate la biblioteca Mănăstirii „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Insula Patmos. Fiind atent îndrumat în activitatea sa de către Grigorios Stathis, profesorul Grigorios Anastasiou a reușit să îmbogățească arta muzicii bizantine prin numeroase studii și volume tematice care constituie puncte de referință bibliografică absolut necesare oricărui cercetător în domeniul muzicologiei.

Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” a luat naștere în anul 2004, având ca principal scop readucerea în arealul transilvănean a suflului bizantin de odinioară prin activități artistice și muzicale, încununate de slujirea continuă în dinamismul Sfintelor Taine. Ansamblul vocal, coordonat de lect. univ. dr. Sorin Albu, reunește oameni care activează în diferite domenii, pornind de la cel informatic până la cel artistic. Acest fapt caracterizează tocmai esența acestui grup, respectiv aceea de a arăta frumusețea trăirii liturgice și măreția culturii bizantine în viețile oamenilor aflați în spațiul urbei.

Zilele Artei Bizantine este doar unul din multele roade ale lucrării neobosite ale Grupului „Sfântul Ioan Damaschin”, aflându-se anul acesta la cea de-a XVIII-a aniversare. De-a lungul anilor, membrii ansamblului au participat la workshopuri de muzică și artă, aducând la viață atât măreția cânturilor bizantine, cât și splendoarea mozaicurilor și a icoanelor din Constantinopol, capitala Bizanțului. Ediția din acest an a Zilelor Artei Bizantine se va încheia duminică, 9 octombrie, de la ora 10.00, în paraclisul „Sfântul Stelian” al Spitalului Județean Cluj, unde membrii grupului vor oferi răspunsurile liturgice în cadrul Dumnezeieștii Liturghii.

Share