Lansare de carte la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia

În seara zilei de 8 iunie a.c., Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia a fost gazda unui nou eveniment cultural-științific: lansarea cărții cu titlul „Homo fabricatus? Statutul embrionului uman din perspectivă ortodoxă, în contextul biotehnologiilor contemporane”, scrisă de către părintele Cosmin Lazăr.

Joi, 8 iunie 2023, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a avut loc lansarea cărții cu titlul „Homo fabricatus? Statutul embrionului uman din perspectivă ortodoxă, în contextul biotehnologiilor contemporane”, semnată de părintele Cosmin Lazăr, preot al parohiei Sebeș I, sector 2. Evenimentul s-a desfășurat începând cu ora 18.00, în Aula „Dumitru Stăniloae” din incinta instituției de învățământ universitar, și a fost moderat de către părintele prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Manifestarea s-a derulat în prezența a numeroși clerici, studenți teologi și credincioși din Alba Iulia și Sebeș.

În debutul evenimentului, părintele prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi a adresat auditoriului cuvântul de bun venit. Apoi, preacucernicia sa a apreciat munca asiduă depusă de către părintele Cosmin Lazăr, subliniind faptul că lucrarea de față, inedită prin aspectul ei, vine și umple un vid evident existent în domeniul cercetării subiectului embrionului uman în România. În continuare, părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, titularul catedrei de Teologie Morală, a realizat o prezentare amplă a lucrării, reliefând circumstanțele personale care l-au determinat pe autor să cerceteze acest subiect. Totodată, părintele Oliviu Botoi a exprimat necesitatea ca fiecare duhovnic să lectureze volumul de față, bineștiind faptul că societatea actuală se confruntă permanent cu provocările fertilizării in vitro.

În a doua parte a evenimentului, autorul cărții a subliniat principalele particularități ale volumului: „Opera valorifică munca de șase ani pe care am derulat-o în cadrul cercetării doctorale. Cartea pune în valoare o temă de o actualitate stringentă: sacralitatea vieții umane din momentul concepției, evidențiind importanța omului în memoria eternă a lui Dumnezeu încă din primele clipe ale existenței trupești. Pe parcursul demersului științific, am avut în vedere o abordare interdisciplinară, filosofică, medicală, biologică și, implicit, teologică, în care am încercat să reiterez faptul că omul este creat după chipul lui Dumnezeu încă din momentul concepției”.

Teza de doctorat a părintelui Cosmin Lazăr a fost elaborată sub coordonarea prof. univ. dr. habil. Daniel Munteanu, specializat în teologie sistematică şi etică la Facultatea de Teologie Ortodoxă și Științele Educației din cadrul Universităţii „Valahia” din Târgovişte şi la Facultatea de Ştiinţe Umaniste a Universităţii „Otto-Friedrich” din Bamberg, Germania. Susținerea publică a lucrării a avut loc pe data de 25 septembrie 2020, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. În cadrul prezentării, autorul a reliefat competenţa bioeticii ortodoxe contemporane în dialog cu celelalte discipline ştiinţifice, punctând faptul că embrionul uman este posesorul unei demnităţi umane intangibile.

În prefața cărții, prof. univ. dr. habil. Daniel Munteanu subliniază importanța și actualitatea lucrării, în contextul cercetării teologice actuale: „Consider că această carte va contribui atât la creșterea calității bioeticii ortodoxe românești contemporane, cât și la profilul unei teologii ortodoxe publice de nivel internațional, deschise dialogului prin cultura seculară a timpului. Cartea de față se caracterizează prin complexitatea analizei și prin noile perspective de cercetare și de abordare ale unui subiect central al bioeticii ortodoxe – demnitatea intangibilă a ființei umane în fața pericolelor de manipulare și instrumentalizare bio-tehnologică – cu o însemnătate crucială pentru societatea umană și viitorul ei”.

Share