Liturghie arhierească la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara

De sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara. Cu prilejul celui de-al doilea hram al așezământului monahal, Întâistătătorul Eparhiei noastre a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

Vineri, 29 aprilie 2022, în ziua prăznuirii Izvorului Tămăduirii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara, aflată sub oblăduirea părintelui protosinghel Emanuel Pleș. Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, cu prilejul celui de-al doilea hram al acestei vetre călugărești.

După Sfânta Liturghie, Părintele Arhiepiscop Irineu a sfințit crucea așezată la mormântul arhimandritului Ghelasie Țepeș – ctitorul și cel dintâi stareț al Mănăstirii –, trecut la cele veșnice pe 15 noiembrie 2020. La Praznicul din această zi au fost prezenți numeroși credincioși pelerini, precum și elevii participanți la Olimpiada Națională de Religie ortodoxă (clasele V-VIII), desfășurată în aceste zile la Târgu-Mureș.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Chiriarhul nostru a spus: „Maica noastră cerească are o nemărginită milostivire față de lume și mai ales de cei care o cinstesc cu dreaptă mărire. Ea ne stă mereu alături pentru a împărtăși pătimirea noastră, pentru a întări încrederea noastră și pentru a ne mângâia în numeroasele noastre dureri. Cel ce nădăjduiește în ajutorul Stăpânei cerești este totdeauna mângâiat și nu poate să piardă niciodată, pentru că Domnul o ascultă întotdeauna atunci când ea mijlocește pentru noi. De aceea, și Sfântul Siluan Athonitul zice: «Pe Mama Sa Preacurată, Domnul ne-a dat-o nouă. Ea este bucuria și nădejdea noastră. Ea este Maica noastră după har»”.

Istoricul așezământului monahal

Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara a fost înființată în anul 1997, ca urmare a dorinței credincioșilor dreptslăvitori de aici și a protopopului Ioan Boian. În anul 1998, părintele Ghelasie Țepeș, dimpreună cu alți patru viețuitori ai Mănăstirii Lupșa, au sosit la nou-înființatul așezământ monahal din vecinătatea vechii Cetăți medievale a Sighișoarei. Frumoasa comunitate călugărească a Mănăstirii s-a format în duhul blând și luminos al vrednicului de pomenire arhimandritul Ghelasie, care a reușit să întipărească principiile vieții monahale în trăirea fiecărui monah din obște.

Între anii 1999-2000, au fost ridicate paraclisul cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, trapeza, corpul de chilii și stăreția, urmând ca din vara anului 2001 să fie așezată piatra de temelie a noii biserici, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Noul locaș de închinare a fost sfințit la data de 6 mai 2005 – în ziua Praznicului Izvorul Tămăduirii –, în prezența a numeroși clerici și credincioși din municipiul Sighișoara și împrejurimi. De asemenea, pe data de 3 mai 2019, Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a noii clădiri din vecinătatea locașului de închinare, în care se află biblioteca, eclesiarhia și pangarul așezământului.

Share