Cine este Radio Reîntregirea Alba Iulia?

22 Octombrie 2020

Radio Reîntregirea Alba Iulia este un post de radio local, cultural-religios, cu o tradiție de două decenii, unul dintre cele mai ascultate și apreciate în zonă. Poate fi ascultat în Alba pe frecvența 89,6 FM, în Mureș pe frecvența 98,6 FM, iar în zona Munților Apuseni pe frecvența 97,3 FM.

De asemenea, suntem alături de prietenii și urmăritorii noștri din online și pe pagina de facebook https://www.facebook.com/radioreintregirea, dar și pe site-ul www.reintregirea.ro.

Ce puteți asculta la Radio Reîntregirea?

Postul nostru de radio oferă o mare varietate de emisiuni, rubrici și radioprograme pe teme religioase, istorice, de familie, fitoterapie, bune maniere, legislație și societate, destinații de week-end, adresate tuturor categoriilor de vârstă. Totodată, oferim spre audiție grupaje informative locale și naționale, dar și o mare varietate de muzică de calitate atent selectată de colegii noștri.

De asemenea, suntem și alături de cei care ar dori să participe la slujbe în zilele de sărbătoare, dar care din diferite motive nu o pot face, transmițând live slujbele oficiate în catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia.

Cum ne implicăm în comunitatea noastră?

Echipa postului nostru de radio a înțeles că este esențială implicarea și susținerea tuturor acțiunilor, evenimentelor, dar mai ales a oamenilor care doresc să aducă plus valoare în orice domeniu, care promovează binele, calitatea și frumosul. Acest lucru, în timp, a ajuns să fie recunoscut public de către comunitatea din Alba Iulia. Radio Reîntregirea sprijină mediului de afaceri local și național, evenimentele culturale și religioase locale și regionale, dar și administrațiile publice locale, regionale și naționale. De asemenea, ne implicăm activ, alături de partenerii și colaboratorii noștri, în fiecare an, în promovarea valorilor autentice tradiționale și social filantropice printr-o serie de reportaje radiofonice tematice, în care aducem înaintea ascultătorilor povești și fapte care inspiră. În felul acesta înțelegem să ne implicăm și să fim alături de prietenii și ascultătorii noștri.

Cine este echipa Radio Reîntregirea?

Nucleul postului nostru de radio este alcătuit din 8 prieteni dinamici, de vârste diferite, care aleg să își pună împreună priceperea, experiența, și timpul în slujba ascultătorului și a comunității.

Ștefan Bretoiu este coordonatorul și liantul acestei echipe, având și funcția de Director Executiv. Redacția este alcătuită din trio-ul Adriana Stroe, Claudiu Popa și Vasile Căpîlnean, iar partea tehnică, aflată sub coordonarea lui Toma Ghircău, Directorul Tehnic, este alcătuită din realizatorii de emisiuni Călin Bulac, Liviu Bara și Dorin Ursu.

Informații

Radio Reîntregirea este un post de radio creștin ce funcţionează ca subunitate fără persona­litate juridică non-profit a Administraţiei Eparhiale a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, cu sediul în Alba Iulia, str. Mihai Viteazul, nr. 16, având frecvențe de emisie 89,6 FM (Alba Iulia), 98,6 FM (Târgu Mureș) și 97,3 FM (Zlatna).

  • Statut juridic: persoană juridică de drept privat și de utilitate publică;

- Reprezentant legal: Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei;

- Responsabili:

Pr. Oliviu Botoi, în calitate de consilier cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei; tel. 0751.032.778;

Ștefan Bretoiu, în calitate de director; tel. 0747.338.828;

- Contact: radioreintregirea@yahoo.com, www.facebook.com/radioreintregirea, reintregirea.ro/radio-reintregirea, tel. 0258.831.000;

- cna@cna.ro;

- www.cna.ro;

Emisiunile și rubricile din grila postului Radio Reîntregirea

Emisiuni

Difuzare

Realizator

1.

Popasuri duhovnicești

Luni

Claudiu Popa

2.

Laudă, suflete al meu, pe Domnul

Luni-Vineri

Oana Bozga Pintea

3.

Din lada de zestre

Luni-Duminică

Petruța Pop

4.

Legislație și societate

Luni

Maria Albu

5.

Dinamica slujirii pastorale

Luni

Pr. Călin Bulac

6.

Clipe de copilărie

Luni-Duminică

Tabita Botoi

7.

O seară FM

Luni

Adriana Stroe / Ștefan Bretoiu

8.

Fascinația muzicii

Luni-Vineri

Andrei Paștiu

9.

Cuvântul care zidește

Marți

Pr. Sabin Vodă

10.

Tradiția creștină

Marți

Pr. Lucian Colda

11.

Cu Hristos pe Calea Vieții – Cuvântul Arhipăstorului

Miercuri

ÎPS Irineu

12.

Misiunea Bisericii în actualitate

Miercuri

Diac. Răzvan Brudiu

13.

În căutarea sfințeniei

Joi

Pr. Florin Botezan / Pr. Petruț Ormenișan

14.

Coram Publico

Joi

Cezar Firu

15.

Pagini din Istoria Bisericii Ortodoxe Române

Joi

Pr. Nicolae Bolea

16.

Teatru radiofonic

Joi

Pr. Călin Bulac

17.

Stâlpul și temelia adevărului

Vineri

Pr. Lucian Colda / Pr. Nicolae Aloman

18.

Convorbiri duhovnicești

Vineri

Pr. Sabin Vodă

19.

Armonii serafice

Sâmbătă-Duminică

Pr. Nicolae Topîrcean

20.

Săptămâna în 7 minute

Sâmbătă

Redacția știri

21.

Lumea Operei

Sâmbătă-Duminică

Andrei Paștiu

22.

Gânduri de părinte

Sâmbătă

Pr. Emil Jurcan

23.

Seri duhovnicești

Sâmbătă

Toma Ghircău

24.

Viața în Hristos

Sâmbătă

Pr. Sabin Vodă

25.

Pelerinaj spre Dumnezeu Cel Viu

Duminică

Pr. Alexandru Moldovan

26.

Pelerinaj spre Țara Sfântă*Imaginea a fost ștearsă.

Duminică

ÎPS Irineu

27.

În drum spre Praznicul Sfintelor Paști*

Duminică

ÎPS Irineu

Rubrici

Difuzare

Realizator

1.

Minutul de istorie

Luni-Duminică

Claudiu Popa

2.

Rubrica pentru familie

Luni-Vineri

Adrian Lazăr

3.

Portrete de seamă

Luni-Vineri

Adrian Lazăr

4.

Arta de a trăi frumos

Luni-Vineri

Ștefan Bretoiu

5.

Lectură duhovnicească

Luni-Duminică

Asineta Pintea

6.

Sinaxar

Luni-Duminică

Pr. Sabin Vodă

7.

Leacuri din Grădina Maicii Domnului

Luni-Vineri

Ștefan Bretoiu

8.

Pastila de gramatică

Luni-Vineri

Larisa Lazăr

9.

Glasul Evangheliei

Luni-Sâmbătă

Liviu Bara / Claudiu Popa

10.

Harfa Psalmistului David

Luni-Duminică

Pr. Călin Bulac

11.

Cuvinte de Pateric

Luni-Duminică

Pr. Sabin Vodă

12.

Actualitatea religioasă

Luni-Duminică

13.

Mirul cărții

Miercuri

Pr. Oliviu Botoi

14.

Rubrica de psihologie

Vineri-Duminică

Iulia Muntean

15.

Natura și Cultură

Sâmbătă-Duminică

Ștefan Bretoiu

16.

O carte pe săptămână

Duminică

Ovidiu Ivancu

17.

Mănăstirea Hristos Pantocrator – o veritabilă oază de spiritualitate ortodoxă

Vineri

Claudiu Popa

*Emisiuni ocazionale

Cod de conduită profesională - Radio Reîntregirea

Scopurile postului Radio Reîntregirea

Radio Reîntregirea funcționează în baza art. 161 și art 167 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, având ca scopuri principale intensificarea trăirii creștin-ortodoxe autentice și susținerea intensificării solidarității umane în contextul pluralismului religios și etnic, prin programele sale religioase creștin-ortodoxe, culturale și sociale, aducând o perspectivă pozitivă și iluminată de credință asupra evenimentelor cotidiene ale societății.

Obiectivele postului Radio Reîntregirea

Radio Reîntregirea își propune să desfășoare și să întrețină relații active și colaborări fructuoase între cler și credincioși, între Biserică și societate. De asemenea, un alt obiectiv îl reprezintă și cultivarea valorilor moralei creștine și promovarea activităților cultural-educative în societate, precum și sprijinirea dezvoltării comunităților locale și a membrilor acestora.

Totodată, prezentarea în societate a instituțiilor, activităților și atitudinilor Bisericii Ortodoxe Române, cu deschidere spre dialog și cooperare, precum și mediatizarea unor campanii social-filantropice și cultural-misionare constituie alte obiective al postului de radio. În aceeași ordine de idei, își propune și stabilirea de parteneriate cu instituții de presă, de cultură și de educație din țară și din străinătate.

Alt obiectiv al Radioului Reîntregirea îl reprezintă și promovarea obiectivității și respectarea principiilor deontologiei jurnalistice în relatarea evenimentelor și în prezentarea persoanelor și a instituțiilor. În final, Radio Reîntregirea își propune încurajarea dialogului credinței creștine cu alte domenii de manifestare ale spiritului uman creator de valori perene.

Activitatea redacțională

Redactorii și reporterii Radio Reîntregirea participă la toate evenimentele la care sunt solicitați de ierarhul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, care se desfășoară în eparhie. În afara acestor solicitări, corespondenții au variate posibilități de identificare a subiectelor pe care le pot propune în vederea realizării unei știri, reportaj sau articol. Subiecte posibile pot fi: evenimente liturgice și duhovnicești, evenimente sociale, evenimente culturale sau activități administrative.

Identificarea subiectelor presupune o bună conectare la ritmul vieții bisericești din eparhie, implicând o colaborare eficientă a redactorilor cu sectoarele Centrului eparhial și cu celelalte unități bisericești, precum: protopopiatele, parohiile, școlile teologice sau așezămintele sociale. Totodată, este esențială păstrarea unor legături active cu reprezentanții administrațiilor locale și județene, cu instituții de cultură, unități de învățământ sau alte entități cu domenii de activitate diverse.

Selectarea subiectelor presupune o monitorizare constantă asupra evenimentelor eclesiale și asupra actualității sociale și culturale a eparhiei.

Subiectele selectate vor fi prezentate redactorului șef, urmând a se stabili forma în care va fi prezentate (știre, reportaj, documentar și/sau articol), precum și grupajul informativ sau rubrica în care va fi relatate. Totodată, se stabilesc persoanele cu care vor fi realizate interviuri sau sincroane și dacă vor fi realizate vox-uri. În teren, cel care poartă întreaga responsabilitate pentru mterialul final este reporterul. Acesta este cel care realizează interviurile, sincroanele și/sau vox-urile.

Grila de programe

Radio Reîntregirea oferă o mare varietate de emisiuni, rubrici și radioprograme pe teme religioase, istorice, de familie, fitoterapie, bune maniere, legislație și societate, destinații de week-end, adresate tuturor categoriilor de vârstă. Totodată, sunt oferite spre audiție grupaje informative locale și naționale, dar și muzică atent selectată. De asemenea, slujbele oficiate în Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia sunt trasmsise după un program prestabilit.

Regulile redactării

Informaţia trebuie delimitată clar de opinii. Redactorul va face demersuri rezonabile în acest sens.

Redactorul va verifica informaţiile în mod rezonabil înainte de a le publica şi va exprima opinii pe o bază factuală. Informaţiile vădit neadevărate sau cele despre care jurnalistul are motive temeinice să creadă că sunt false nu vor fi publicate.

Jurnalistul va respecta în redactare regulile citării. În cazul citării parţiale a unei persoane, jurnalistul are obligaţia de a nu denatura mesajul acelei persoane.

Rolul jurnalistului

Jurnalistul este dator să exercite dreptul inviolabil la libera exprimare în virtutea dreptului publicului de a fi informat. Jurnalistul se bucură de o protecţie sporită în exercitarea acestui drept datorită rolului vital, de apărător al valorilor democratice, pe care presa îl îndeplineşte în societate.

Jurnalistul este dator să caute, să respecte şi să comunice faptele – aşa cum acestea pot fi cunoscute prin verificări rezonabile – în virtutea dreptului publicului de a fi informat. Jurnalistul este dator să exprime opinii pe o bază factuală. În relatarea faptelor şi a opiniilor, jurnalistul va acţiona cu bună-credinţă.

Folosirea statutului de jurnalist pentru a obţine beneficii personale sau în favoarea unor terţe părţi constituie o gravă încălcare a normelor etico-morale şi este inacceptabilă. Jurnalistul nu va accepta daruri în bani, în natură sau orice alte avantaje care îi sunt oferite în considerarea statutului său profesional.

Jurnalistul va corecta cu promptitudine orice eroare care apare în materialele sale. Jurnalistul este protejat de tratatele şi convenţiile internaţionale la care România este parte şi care garantează libertatea de exprimare şi liberul acces la informaţii, precum şi la toate sursele de informare.

Surse consultate

Cod Deontologic adoptat de către Convenţia Organizaţiilor de Media, la Sinaia, în perioada 9-11 iulie 2004;
Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române.

Share