Părintele Arhiepiscop Irineu a liturghisit la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara

În data de 13 noiembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara. Ierarhul nostru a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, după care a săvârșit slujba parastasului la împlinirea unui an de la trecerea la cele veșnice a arhimandritului Ghelasie Țepeș, stareț al acestei vetre monahale în perioada 1998-2020.

Sâmbătă, 13 noiembrie a.c., zi în care Biserica noastră face pomenirea Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara. Cu acest prilej, Întâistătătorul Eparhiei noastre a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, după care a oficiat slujba parastasului la împlinirea unui an de la trecerea în veșnicie a arhimandritului Ghelasie Țepeș, stareț al acestei vetre monahale în perioada 1998-2020.

Adresându-se numeroșilor pelerini prezenți, Ierarhul nostru a spus: „În raport cu viaţa viitoare, viaţa aceasta de acum nu este decât viaţa puişorului din ou şi a pruncului din pântecele mamei sale. La capătul drumului pământesc, ne aşteaptă moartea care, de fapt, este preludiu al învierii şi «naștere» la viața cea nouă şi veşnică, precum o percepea Sfântul Ignatie Teoforul. Iată de ce este foarte important să evităm grijile mărunte şi să ne punem energia în slujba binelui, conştienţi de roadele ce vor veni. Prin lupta contra păcatului şi prin înfruntarea greutăţilor, ne vom înfrumuseţa viaţa, făcând din ea urcuş spre înviere şi pregătire pentru «zborul spre cer», după expresia Sfântului Paisie Aghioritul”.

Istoricul așezământului monahal

Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara a fost înființată în anul 1997, ca urmare a dorinței credincioșilor dreptslăvitori de aici și a protopopului Ioan Boian. În anul 1998, părintele Ghelasie Țepeș, dimpreună cu alți patru viețuitori ai Mănăstirii Lupșa, au sosit la nou-înființatul așezământ monahal din vecinătatea vechii Cetăți medievale a Sighișoarei. Frumoasa comunitate călugărească a Mănăstirii s-a format în duhul blând și luminos al vrednicului de pomenire arhimandritul Ghelasie (trecut la cele veșnice pe 15 noiembrie 2020), care a reușit să întipărească principiile vieții monahale în trăirea fiecărui monah din obște.

Între anii 1999-2000, au fost ridicate paraclisul cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, trapeza, corpul de chilii și stăreția, urmând ca din vara anului 2001 să fie așezată piatra de temelie a noii biserici, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Noul locaș de închinare a fost sfințit la data de 6 mai 2005 – în ziua Praznicului Izvorul Tămăduirii –, în prezența a numeroși clerici și credincioși din municipiul Sighișoara și împrejurimi. De asemenea, pe data de 3 mai 2019, Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a noii clădiri din vecinătatea locașului de închinare, în care se află biblioteca, eclesiarhia și pangarul așezământului monahal. Începând cu data de 5 decembrie 2020, obștea viețuitorilor Mănăstirii se află sub oblăduirea părintelui protosinghel Emanuel Pleș.

Câteva date biografice ale arhimandritului Ghelasie Țepeș

Părintele Ghelasie Țepeș s-a născut la data de 27 mai 1962, în localitatea Măgheruș, comuna Nadeș (județul Mureș). Dând dovadă de o vocație monahală autentică, se închinoviază la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus (județul Brașov), urmând ca în anul 1989 să fie tuns în monahism. În anul 1998, însoțit de un număr restrâns de ucenici, avea să se stabilească în împrejurimile municipiului Sighișoara, unde înființează și ctitorește Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”.

Rămâne stareț al acestei vetre monahale timp de mai bine de două decenii, până în clipa trecerii sale la cele veșnice, în data de 15 noiembrie 2020. Slujba înmormântării arhimandritului Ghelasie a avut loc două zile mai târziu, fiind oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, dimpreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, mormântul preacuvioșiei sale fiind pregătit în interiorul complexului Mănăstirii al cărei stareț a fost timp de 22 de ani.

Share