Părintele Mircea Podină a trecut la Domnul

Părintele Mircea Podină, paroh al parohiei Băcăinți cu filia Sărăcsău începând cu anul 2017, a trecut la cele veșnice în cursul zilei de miercuri, 3 noiembrie 2021. Slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire părinte Mircea va fi oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, vineri, 5 noiembrie, începând cu ora 12.00, la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din filia Sărăcsău, parohia Băcăinți, protopopiatul Sebeș.

Părintele Mircea Podină s-a născut la data de 17 septembrie 1952, în satul Orțița, comuna Oarța de Jos, într-o familie de credincioși ortodocși. A urmat clasele primare în satul natal, iar pe cele gimnaziale în localitatea Oarța de Sus, după care a frecventat cursurile Școlii profesionale de tâmplar și articole tehnice din lemn, pe care a absolvit-o în anul 1970.

După finalizarea studiilor, s-a angajat la fabrica de mobilă „Iprofil” din Satu Mare, iar în februarie 1972 a fost încorporat în armată la grăniceri. După satisfacerea stagiului militar, a urmat liceul seral și un curs de sculptură în lemn, iar din 1979 s-a angajat la întreprinderea „Faimar” din Baia Mare, unde a lucrat timp de un an și jumătate.

În anul 1984 a intrat ca frate de mănăstire la Mănăstirea Rohia, unde i-a cunoscut pe Episcopul Emilian Birdaș și pe vicarul acestuia, părintele Ioan Andreicuț, care i-a devenit duhovnic. În acest context, a venit la schitul „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia și s-a pregătit pentru admiterea la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, dar nu a fost admis.

Datorită situației tensionate din parohia Sărăcsău, a fost hirotonit preot pe seama acestei comunități la data de 16 iunie 1991, cu misiunea de a aplana vrajba dintre sătenii ortodocși și greco-catolici, preluând totodată și filiile Curpeni și Valea Mare. Din anul 2017, a fost numit păstor al parohiei Băcăinți cu filia Sărăcsău. Aici, preotul Mircea Podină a coordonat lucrările de renovare și pictare a bisericii din filia Sărăcsău, lucrări ce au fost încununate prin slujba de târnosire a locașului de cult de către Întâistătătorul Eparhiei noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, în vara acestui an. Cu acest prilej, părintele paroh Mircea Podină a fost hirotesit întru iconom.

Părintele a început și lucrările de pictare a bisericii parohiale din Băcăinți cu speranța de a fi sfințită anul următor, însă sfinția sa a trecut la cele veșnice în cursul zilei de 3 noiembrie a.c. Slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire părinte Mircea va fi oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, vineri, 5 noiembrie, începând cu ora 12.00, la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din filia Sărăcsău, parohia Băcăinți, protopopiatul Sebeș.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Share