Părintele Patriarh Daniel a oficiat slujba de Te-Deum, la Catedrala Încoronării

Sâmbătă, 15 octombrie 2022, cu ocazia Centenarului Încoronării Regilor Ferdinand și Maria, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat slujba de Te-Deum, la Catedrala Reîntregirii.

Cu prilejul serbărilor Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand și Reginei Maria (15 octombrie 1922 – 15 octombrie 2022), Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost prezent la Alba Iulia pentru a lua parte la manifestările religioase și culturale. În Catedrala Încoronării, Preafericirea Sa și ierarhii prezenți au întâmpinat Familia Regală, după care au fost intonate Imnul de stat al României și Imnul Regal.

De la ora 11.15, pe scena special amenajată în fața Catedralei Încoronării, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat slujba de Te-Deum. Alături de Părintele Patriarh Daniel s-au aflat șase ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie, Preasfințitul Părinte Episcop Andrei și Preasfințitul Părinte Episcop Nestor.

Cu ocazia acestui moment istoric prilejuit de serbarea Centenarului Încoronării, s-au aflat de față membrii Familiei Regale a României: Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, Alteța Sa Regală, Principele Radu, și Alteța Sa Regală, Principesa Sofia. De asemenea, la slujba de Te-Deum au luat parte numeroase personalități și oficialități centrale și locale, clerici și credincioși din Alba Iulia și împrejurimi, precum și mii de credincioși din întreaga țară și din afara granițelor.

La finalul slujbei de Te-Deum, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat celor prezenți un cuvânt festiv, intitulat: „Încoronarea Regală de la Alba Iulia a fost consfinţirea Marii Uniri a poporului român”, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române subliniind importanţa simbolică remarcabilă a Cetăţii Alba Iuliei pentru istoria poporului român. În finalul mesajului adresat celor prezenți, Preafericirea Sa a menționat faptul că aniversarea a 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ca Suverani ai României Mari reprezintă un moment de mare sărbătoare şi un prilej de a arăta recunoștință față de Dumnezeu şi față de toţi cei care, prin cuvânt și faptă, au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri a poporului român.

În continuare, Șeful Cancelariei Prim-ministrului, Mircea Abrudean, a dat citire mesajului Premierului României, Nicolae Ciucă, prilej cu care a fost subliniată simbolistica deosebită a Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria pentru istoria noastră națională. În finalul mesajului, Prim-ministrul României a adresat felicitări tuturor organizatorilor manifestărilor dedicate Centenarului Încoronării, exprimându-și convingerea că astfel de evenimente vor continua și în următorii ani, cu scopul de a onora personalitățile marcante ale trecutului nostru. Ceremonia s-a încheiat cu un foc de artificii de zi, vizibil din incinta complexului Catedralei Încoronării și din Piața Tricolorului.

În cuvântul rostit cu prilejul Centenarului Încoronării Regilor Ferdinand și Maria, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus:

„În urmă cu un secol, într-o atmosferă plină de entuziasm şi de splendoare patriotică, la Alba Iulia, în 15 octombrie 1922, au fost încoronaţi cu mult fast Regele Ferdinand şi Regina Maria, ca primii Suverani ai României Mari, la crearea căreia ei au contribuit substanţial. Prin măreţul eveniment, s-a marcat simbolic unirea istorică a teritoriilor româneşti sub un singur sceptru, asigurând ţării creşterea prestigiului la nivel internaţional. În această zi astrală, s-au încoronat sforţările milenare ale unui neam întreg şi puterea de viaţă a acestuia. Sub Baldachinul Încoronării de la Alba Iulia, poporul român a trecut într-o nouă epocă simţindu-se, de acum înainte, dator de a propăşi, în armonie, în unitate, în muncă roditoare şi cu speranţa unui viitor mai bun, sub aripile proniei divine.

Prin acest grandios act istoric, se aduce un pios omagiu tuturor celor ce s-au jertfit pentru înfăptuirea statului naţional unitar român, zămislit din cenuşa războiului şi din sângele martirilor, întocmai ca Măiastra Pasăre Phoenix din poveste. O cinstire deosebită se cuvine a le aduce Auguştilor Suverani, Părinţii-Fondatori ai României Mari, pe care ei au iubit-o cu toată fiinţa lor şi cu toată puterea lor, până când au închis ochii şi au păşit demni în eternitate. Datoria noastră patriotică este să-i preţuim, de-a pururi, pe aceşti titani ai naţiunii noastre, pe Regele Ferdinand, Întregitorul de neam, şi pe Regina Maria, Mama răniţilor. De asemenea, să-i urmăm în viaţa noastră de români şi de creştini, ca pe veritabile modele de încredere fermă în ocrotirea lui Dumnezeu şi de iubire sinceră pentru poporul pe care-l cârmuiau, cu mână tare şi cu braţ înalt”.

Share