Cu prilejul serbărilor Centenarului Încoronării, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat la evenimentele culturale dedicate împlinirii a 100 de ani de la Încoronarea Regilor Ferdinand și Maria.
După oficierea slujbei de Te-Deum, începând cu ora 13.00, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, dimpreună cu Părintele Arhiepiscop Irineu și ierarhii oaspeți prezenți la Alba Iulia, au luat parte la Parada Încoronării, derulată pe Pietonala Mihai Viteazul. La eveniment au participat membrii Familiei Regale a României, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, Alteța Sa Regală, Principele Radu, și Alteța Sa Regală, Principesa Sofia, precum și oficialități centrale și locale.
Defilarea a fost deschisă de către colonel Adrian Teodorescu, șeful Centrului de Pregătire Militară din cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Apoi, studenții Academiei, echipați în ținute militare din perioada Primului Război Mondial, au purtat Drapelul de Luptă „Regele Ferdinand”. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, la statuia domnitorului Mihai Viteazul a fost prezentă o subunitate de cavalerie a Direcției Generale de Jandarmi a municipiului București.
În continuare, a mai prezentat onorul un pluton de militari din Garda de Onoare a Jandarmeriei Române, defilarea continuând cu Garda Drapelului Inspectoratului de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba. Totodată, au defilat cu Drapelul de Luptă elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, după care, în încheiere, au prezentat onorul militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.
Apoi, Preafericirea Sa a poposit în Sala „Mihai Viteazul” a Palatului Principilor, ocazie cu care a vizitat o expoziție inedită cu parfumul pe care Regina Maria l-a folosit de-a lungul vițeii. De asemenea, tot aici sunt expuse mai multe piese vestimentare care au aparținut personalităților participante la momentul Încoronării Regilor Ferdinand și Maria. Sticluța originală a parfumului Reginei Maria poate fi admirată în acest week-end la Palatul Principilor, după care va fi mutată la Muzeul Principia.
Apoi, de la ora 13.30, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a fost prezent la Sala Unirii din incinta Muzeului Național al Unirii. Evenimentul a inclus un moment de reconstituire istorică a Încoronării Regilor Ferdinand și Maria, dar și lansări de carte. Astfel, a avut loc prezentarea volumului intitulat „Încoronarea de la Alba Iulia”, precum și lucrările „Regele Ferdinand” și „Regina Maria”, semnate de istoricul Nicolae Iorga. Prezent la eveniment, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a vorbit despre semnificația zilei de astăzi pentru Alba Iulia, făcând referire la volumele lansate.
Apoi, începând cu ora 14.00, în Piața Cetății din Alba Iulia, a avut loc prezentarea statuii Reginei Maria, amplasată temporar în proximitatea Muzeului Național al Unirii. La eveniment au luat parte Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințiții și Preasfințiții ierarhi prezenți la slujba de Te-Deum, oficialități centrale și locale și sute de persoane din Alba Iulia și întreaga țară. Evenimentul a fost moderat de către Gabriel-Tiberiu Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.
În prima parte a manifestării, a luat cuvântul Alexandru Nicolici, președintele Asociației „Om pentru Om” din Baia Mare, organizație care a sprijinit proiectul privind edificarea statuii Reginei Maria. După intonarea Imnului de stat al României și a Imnului Regal, artistul plastic Mircea Rusu, sculptorul lucrării, a adresat celor prezenți un mesaj emoționant cu privire la etapele realizării statuii Reginei Maria. În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Laurențiu a binecuvântat statuia Reginei Maria, în prezența sutelor de participanți care au luat parte la acest eveniment. La final, Corala „Armonia” a susținut un scurt recital muzical intitulat „Nihil sine Deo”.