Resfințirea bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din parohia Răhău, protopopiatul Sebeș

Duminică, 21 august 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din parohia Răhău. În continuare, Chiriarhul nostru a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

În Duminica a X-a după Pogorârea Sfântului Duh, când este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă vindecarea lunaticului de către Mântuitorul Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit în parohia Răhău, protopopiatul Sebeș. Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba de resfințire a bisericii parohiale cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitate, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură.

Adresându-se credincioșilor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Nimeni nu poate trăi fără să aibă încredere în ceva. Toată lumea crede în ceva, însă acel ceva poate fi un miraj ieftin, un idol sau o patimă. Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne invită să avem încredere în Dumnezeul Cel Viu și Atotputernic, cum a făcut-o El, și, astfel făcând, noi vom avea o viață ușoară și plină de sens și de perspectivă. Credința în Dumnezeu ne oferă curaj în fața provocărilor dureroase și relelor din lume. Credința în Dumnezeu risipește neliniștea în fața viitorului și a morții. Ea ne întărește speranța că într-o zi, în eternitatea fericită, Îl vom întâlni pe Iisus Hristos, Domnul înviat, Care ne spune: «Cel ce ascultă cuvântul Meu și crede în Cel ce M-a trimis pe Mine are viață veșnică»”.

La finalul slujbei, în semn de apreciere pentru activitatea pastoral-misionară de care a dat dovadă pe parcursul anilor de slujire, părintele Avram Opincar, preot al parohiei Răhău începând cu luna mai a anului 2012, a primit din partea Întâistătătorului Eparhiei noastre Diplomă de vrednicie, o icoană cu Sfinții Ierarhi Bălgrădeni și o bederniță. De asemenea, ostenitorii și binefăcătorii care au contribuit la înfrumusețarea locașului de închinare au primit Diplome de aleasă cinstire.

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitatea Răhău a fost construită între anii 1793-1804. Locașul de cult a fost împodobit cu haina picturii în anul 1815 de către zugravul Vasile din Săliște. Slujba de târnosire a bisericii a fost oficiată de către Episcopul Vasile Moga al Transilvaniei, la data de 23 aprilie 1836, în ziua prăznuirii hramului. Pe parcursul secolului precedent, au fost efectuate numeroase lucrări de reabilitare a locașului de închinare.

Între anii 1996-1997, biserica a primit un nou veșmânt pictural, lucrarea fiind realizată de către pictorul Gheorghe Bondoc din Vedea, județul Argeș, în timpul slujirii preotului Nicolae Moga. De asemenea, începând cu anul 2012, au fost executate alte numeroase lucrări de renovare a interiorului și exteriorului locașului de rugăciune. Dintre toate, amintim restaurarea în întregime a turlei bisericii și înlocuirea vechiului acoperiș al edificiului.

Share