Simpozion dedicat lui Avram Iancu la împlinirea a 200 de ani de la nașterea sa, organizat la liceul din Târgu Mureș care îi poartă numele

În data de 28 septembrie 2024, la Liceul Tehnologic „Avram Iancu” din Târgu Mureș, a avut loc Simpozionul dedicat „Crăișorului Munților”, la care au participat elevi și profesori din patru instituții de învățământ din județele Argeș și Mureș: Liceul Tehnologic „Ferdinand I”, Liceul Tehnologic „Regele Mihai I” și Seminarul Teologic „Sfântul Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș, respectiv liceul organizator din Târgu Mureș. Această manifestare cultural-educativă face parte din proiectul intitulat „Recurs la cultură în termenii valorilor autohtone”, subvenționat de Secretariatul General al Guvernului României.

În deschiderea evenimentului, au fost intonate imnul național și imnul Uniunii Europene. După acest moment solemn, directorul liceului mureșean, prof. Andreea Augusta Togănel, a adresat un gând de bun venit participanților, făcând o scurtă prezentare a istoriei de 132 de ani a școlii pe care o conduce, explicând care au fost motivele pentru care școala a primit acest nume. Pe urmă, elevii și dascălii din școlile amintite au prezentat diferite referate având ca temă centrală evocarea personalității lui Avram Iancu. În acest sens, au fost prezentate materiale despre viața, activitatea politică, militară, culturală și patriotică a eroului transilvănean, dar, mai ales, despre activitatea acestuia în calitate de cancelist la Curtea de Apel a Transilvaniei din Târgu Mureș, între anii 1846-1848.

Mai concret, au contribuit cu referate sau materiale următorii elevi și profesori: director prof. Andreea-Augusta Togănel – „Purtăm cu fală-un nume”; elevii Ilie Dan și Benjamin Moldovan – „Biografia lui Avram Iancu”; eleva Lorena Cosma a recitat poezii despre Avram Iancu; prof. Paul Moldovan – „Pe urmele lui Avram Iancu”; bibliotecar Gyongy Varga și prof. Eniko Makkai – „Avram Iancu – aprecierile urmașilor”; prof. Mihaela Filipoiu – „Un fluier prelung spintecă veacurile”; pr. prof. Andrei Crișan –„Avram Iancu – o incursiune în viața religioasă a marelui erou”; elev Alexandru Florescu – „Craiul românilor”; prof. Maria Băldean –„Avram Iancu – Viața ca o luptă”.

Acest eveniment a fost prilejuit de aniversarea a două veacuri de la nașterea bravului bărbat al moților. Cu toate că nu a trăit să-și vadă implinit acel deziderat al ființei lui – „Unicul dor al vieții mele este să-mi văd națiunea mea fericită” –, peste ani, „grăuntele” libertății semănat de el în sufltetele românilor din Transilvania a rodit și înflorit la Marea Unire. Avram Iancu rămâne pentru românii din Târgu Mureș, și nu numai, un model demn de urmat în păstrarea identității de neam și credință. Pe de altă parte, și-a dorit un destin european pentru poporul său, visând la o Europă a națiunilor în care pacea și libertatea să aibă un statut sacral, unde ura inter-etnică să nu existe.

pr. prof. Andrei-Ovidiu Crișan

Share