Slujba de binecuvântare a capelei mortuare și a pietrei funerare a revoluționarului pașoptist Vasile Macariu Moldovan, în parohia Boziaș, protopopiatul Târnăveni

Marți, 4 iunie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în parohia Boziaș, protopopiatul Târnăveni. Începând cu ora 12.00, Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de preoți, a oficiat slujba de binecuvântare a capelei mortuare din localitate. În continuare, Întâistătătorul Eparhiei noastre a săvârșit slujba de sfințire a pietrei funerare a revoluționarului paşoptist prefectul Vasile Macariu Moldovan, din vecinătatea bisericii parohiale cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. În semn de prețuire și apreciere pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată pe parcursul anilor de slujire, părintele paroh Valeriu Gârlonța a fost hirotesit întru iconom.

Evenimentul din această zi a marcat cu anticipație împlinirea a două secole de la nașterea revoluționarului pașoptist Vasile Macariu Moldovan (24 iunie 1824), originar din localitatea Sânpaul, județul Mureș. Recunoscut peste ani drept una din personalitățile marcante ale Revoluției din 1848, Vasile Macariu Moldovan a fost prefect al Legiunii a III-a de Câmpie din armata lui Avram Iancu, luptând alături de „crăișorul munților” pe Valea Târnavei Mici, în Câmpia Transilvaniei și în Munții Apuseni. După încheierea ostilităților, Vasile Macariu Moldovan s-a stabilit în localitatea Boziaș (în prezent, cartier al municipiului Târnăveni), ocupând diverse funcții în aparatul administrativ al orașului.

Revoluționarul pașoptist Vasile Macariu Moldovan este ctitorul bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Boziaș, ridicată în anul 1877, și al Școlii românești construite în imediata vecinătate a locașului de închinare. În urmă cu mai bine de un deceniu, clădirea fostei instituții de învățământ a fost retrocedată Parohiei Ortodoxe Boziaș. În decursul ultimilor șase ani, edificiul a suferit numeroase lucrări de restaurare și reabilitare capitală, fiindu-i redată forma inițială. O parte din clădire a fost amenajată ulterior în capelă mortuară, cu două săli pentru servicii funerare, fiind astfel așezată în slujba credincioșilor.

Reputatul om politic a trecut în veșnicie la data de 1 ianuarie 1895, în localitatea Boziaș. A fost înmormântat la umbra Altarului bisericii parohiale, alături de soția și copiii săi. În primăvara anului 2024, mormântul revoluționarului pașoptist a fost reamenajat și înfrumusețat, fiind așezată o nouă piatră funerară la căpătâiul celui care a fost ctitorul bisericii parohiale de aici. Toate au culminat cu slujba de binecuvântare oficiată de către Părintele Arhiepiscop Irineu, marți, 4 iunie 2024, în prezența a numeroși credincioși din parohia Boziaș.

Share