Târnosirea noii biserici a Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” de la Strungari

În data de 29 august a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” de la Strungari. Chiriarhul nostru a săvârșit slujba de sfințire a noii biserici, după care a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

Pe data de 29 august 2021, în Duminica a X-a după Rusalii, de sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” de la Strungari, protopopiatul Sebeș. Ierarhul nostru a oficiat slujba de târnosire a noii biserici, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. La final, în semn de aleasă prețuire pentru osteneala și truda depusă pe parcursul anilor la edificarea și înfrumusețarea noului locaș de închinare, Întâistătătorul Eparhiei noastre i-a oferit maicii starețe Dositeea Protopopescu rangul de stavroforă.

Adresându-se celor prezenți, Arhipăstorul nostru a spus: „Credința în Dumnezeu ne este folositoare și este absolut necesară pentru creștini. De ea depinde nu numai fericirea vieții viitoare, ci și bunăstarea vieții de acum; depinde nu numai binele fiecăruia în parte, ci și prosperitatea societății noastre contemporane. Credința în Dumnezeu ne eliberează de obsesii, de resentimente și de temeri, încât existența noastră pământească devine agreabilă, plină de sens și perspectivă. Omul credincios dobândește o sensibilitate delicată pentru tot ce este frumos și bun, nobil și sfânt”.

Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” de la Strungari a fost înființată în anul 1990, însă monahismul a existat cu mult timp înainte în acest loc. Viața de obște de aici a început în jurul anului 1900, monahul Simeon fiind cel dintâi nevoitor cunoscut cu numele. După trecerea sa la cele veșnice, a viețuit aici monahul Varsanufie, originar din partea de nord a Moldovei, care a păstrat candela rugăciunii aprinsă timp de 26 de ani. Spre sfârșitul vieții, a primit haina preoției, slujind la altarul Mănăstirii Râmeț. De asemenea, părintelui Varsanufie i-a urmat fratele Ioan, acesta din urmă nevoindu-se în singurătate și rugăciune până la 7 ianuarie 1995, când s-a mutat la Domnul.

Noua biserică a Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” de la Strungari a fost edificată pe parcursul ultimului deceniu, necesitatea ridicării locașului apărând odată ce paraclisul așezământului a devenit neîncăpător pentru numeroșii credincioși și pelerini. Lucrările de zidire a noii biserici au fost demarate în luna septembrie a anului 2011, locașul fiind construit în plan treflat, având altarul și absidele în formă semicirculară. Catapeteasma este realizată din lemn de tei sculptat, biserica fiind acoperită cu tablă zincată. Între anii 2015-2018, locașul a fost îmbrăcat în haina picturii, lucrarea fiind realizată în tehnica fresco de către pictorul bisericesc Alexandru Nicolau și echipa sa.

Share