Ziua Națională a României, sărbătorită în cartierul „Unirii” din municipiul Tâgu-Mureș

Sărbătoarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 are o semnificație aparte pentru întreaga suflare românească de pretutindeni, însă pentru locuitorii cartierului „Unirii” din municipiul Târgu-Mureș, emoția acestei zile este dublată de caracteristicile acestei zone binecuvântate de Dumnezeu, motiv pentru care cu toții, de la mic la mare, în primele două zile ale lunii decembrie, am oprit timpul în loc pentru a marca așa cum se cuvine cele mai importante momente care au condus la Întregirea României în urmă cu 103 ani.

Harta cartierului nostru ne insuflă un fior de emoție, de mândrie, de bucurie, dar și de teama neîndeplinirii unei grele responsabilități, căci, spre exemplu, Ștefan Cicio Pop, Gheorghe Pop de Băsești, Ioan Roman, Vasile Lucaciu ș.a. nu sunt niște simple toponime care denumesc o parte dintre străzile pe raza cărora noi ne avem domiciliul, ci reprezintă numele unor bărbați vrednici și demni din lista celor 1.228 delegați ai Adunării Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, pentru a înfăptui unirea Transilvaniei cu România, respectiv formarea României Mari. Ne mândrim când ne prezentăm reședința, însă trebuie să avem mereu conștiința „achitării” datoriei de a-i cinsti și de a păstra vie memoria înaintașilor noștri care au depus eforturi considerabile și și-au dedicat viața pregătirii momentului în care își vor vedea visul îndeplinit: Marea Unire.

Astfel, în biserica „Adormirea Maicii Domnului”, ceremoniile de omagiere a Zilei Naționale a României au debutat în zorii zilei de 1 decembrie, când un număr important de seniori au participat la Sfânta Liturghie, luând parte la „Marele Ospăț” pregătit de Însuși Mirele Vieții, Mântuitorul Iisus Hristos, precum și la slujba de Te-Deum oficiată în cinstea eroilor neamului românesc, care au înfăptuit Marea Unire. Ulterior, a urmat un moment cultural-artistic de excepție, în cadrul căruia părintele Vasile Ilieș a adus în atenție semnificația și conținutul „Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia din 1918”, iar prof. dr. Ciprian Fărcaș, de la Școala Gimnazială „Dacia” Târgu-Mureș, a evocat personalitățile care au făcut parte din Marea Adunare Națională de la 1918. La final, toți cei prezenți, preoți și credincioși, au intonat imne patriotice, „cântând” istoria neamului și rugându-L pe Bunul Dumnezeu să ocrotească țara aceasta și neamul românesc.

În ziua de 2 decembrie, la ceas de seară, a venit rândul micilor patrioți să-i omagieze pe cei care le-au lăsat cea mai aleasă moștenire: România Mare. În prima parte a întâlnirii, prof. dr. Ciprian Fărcaș a efectuat o prezentare a evenimentului de la 1 decembrie 1918, urmată de o serie de discuții și dezbateri cu tinerii participanți. În cea de-a doua parte s-a derulat un atelier de creație în cadrul căruia, cu multă dibăcie, bucurie și emoție, au fost confecționate obiecte decorative cu motive tradiționale. Din materiale de piele au fost confecționate semne de carte, din bile de polistiren au rezultat globuri în culorile tricolorului, iar din hârtie și carton au fost realizate figurine (băiat și fată) în port tradițional românesc. Seara s-a încheiat cu o sesiune de cântece patriotice.

Prin fiecare acțiune, patrioții participanți au reafirmat admirația față de bravii noștri înaintași care s-au jertfit „pentru apărarea patriei, a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român” și care au izbutit, chiar și cu prețul vieții, să îndeplinească cel mai mare vis al tuturor românilor: înfăptuirea României Mari, libere și demne. De asemenea, aceștia și-au manifestat recunoștința față de Tatăl Ceresc pentru purtarea de grijă pe care o are pentru neamul românesc, dar și dragostea și prețuirea față de acest neam binecuvântat de Dumnezeu, aflat sub ocrotirea Maicii Domnului și a sfinților pe care i-a dăruit poporul român.

Activitatea face parte din seria acțiunilor prevăzute de parteneriatul Școală – Biserică, în efortul comun de a sădi în sufletele tinerei generații sămânța iubirii de neam și de Biserică, fiind realizată în colaborare cu cadre didactice care provin de la unități școlare din municipiul Târgu-Mureș și din împrejurimi: prof. Carmen Nicoară (director) și Andra Poptamas, de la Școala Gimnazială Petelea, prof. înv. preșcolar Angela Cătană și Roxana Ogleja, de la Grădinița „Paradisul Copilăriei” Târgu-Mureș, respectiv Sandra Pilcă, de la Grădinița „Dumbrava minunată” Târgu-Mureș, și domnul prof. dr. Ciprian Fărcaș, de la Școala Gimnazială „Dacia” Târgu-Mureș. Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul „Unirii”, municipiul Târgu-Mureș, deservește enoriașii parohiilor Târgu-Mureș IV, păstorită de părintele Vasile Ilieș, și Târgu-Mureș XI, păstorită de părintele Silviu Jimborean.

Pr. Silviu Jimborean

Share